Οι Ρώσοι «τρέχουν» για να καταλάβουν το Τσάσιβ Γιαρ πριν την έλευση της αμερικανικής βοήθειας ώστε να διαλύσουν το ουκρανικό επιμελητειακό δίκτυο μεταξύ βόρειου και κεντρικού Ντόνμπας.

Μάλιστα ως προς αυτό το σχεδιασμό πέτυχαν μία πολύ σημαντική νίκη καθώς κατέλαβαν το Οτσερετίνο το οποίο ήταν ο μεγαλύτερος εφοδιαστικός κόμβος των Ουκρανών δυτικά της Αβντιίβκα και νότια της Κονσταντινόβκα.

Οι ίδιοι οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πλήγμα ενώ αμέσως μετά την κατάληψη του Οτσερετίνο οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την τοπική προέλαση και κατέλαβαν τον οικισμό Νοβομπαχμουτίβκα.

Στο Τσάσιβ Γιαρ, κατέλαβαν τα υψώματα της Καλινίβκα, που τους δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα για την κατάληψη του βόρειου τομέα της πόλης.

Οι Ρώσοι επιταχύνουν και θέλουν να καταλάβουν την πόλη μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς τους δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στο βόρειο Ντόνμπας και λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται σε ύψωμα τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην περιοχή σε μία περίοδο που οι Ουκρανοί αναμένεται να λάβουν πολλά οπλικά συστήματα και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών.

Βέβαια όσο καλά και αν εξοπλιστούν οι Ουκρανοί, οι ρωσικές δυνάμεις έχοντας πλέον τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες κοντά τους, είναι ιδιαίτερα «φορτωμένες» σε ό,τι αφορά πυρομαχικά και όπλα.

Το Τσάσιβ Γιαρ δέχεται ενισχύσεις από τη Κονσταντινόβκα η οποία βομβαρδίστηκε σφοδρός από την ρωσική Αεροπορία με κατευθυνόμενες βόμβες των 500 και των 1.500 κιλών.

Oι Ρώσοι θέλουν το Τσάσιβ Γιαρ γιατί με βάση την τοπογραφία της περιοχής τους επιτρέπει να καταλάβουν εύκολα και το Σεβέρσκ, ανεξάρτητα με το μέγεθος της βοήθειας που θα λάβουν οι Ουκρανοί από τους Δυτικούς.

Το Σεβέρσκ θεωρείται «έτοιμο» προς κατάληψη μόλις ολοκληρωθεί η κατάληψη του Τσάσιβ Γιαρ.

Όταν ολοκληρώθηκε αυτό οι Ρώσοι για πρώτη φορά θα έχουν άμεση επαφή με Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ.

Το σίγουρο είναι ότι οι Ουκρανοί θα χρησιμοποιήσουν εκτενώς την Κονσταντινόβκα για να αποτρέψουν την πτώση των δίδυμων αυτών πόλεων.

Η διαδρομή όμως από την πόλη αυτή θα ελέγχεται από αυτόν που θα έχει υπό την κατοχή του το… Τσάσιβ Γιαρ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ