Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο (25/07) στον τάφο του ραβίνου Σνέουρ Ζάλμαν του Λιάντι, γνωστού και ως Alter Rebbe, στην πόλη Χάντιατς της περιφέρειας Πολτάβα στην Ουκρανία.

Οι φλόγες προκάλεσαν ζημιές στην ιστορική συναγωγή, στο κέντρο υποδοχής προσκυνητών, καθώς και σε τμήματα του θρησκευτικού συγκροτήματος που βρίσκεται γύρω από τον τάφο.

Δείτε βίντεο:

Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος για την κοινότητα Χαμπάντ-Λούμπαβιτς, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες πιστούς από διάφορες χώρες, ιδιαίτερα κατά την περίοδο μνήμης του θανάτου του Alter Rebbe.

Ο Ραβίνος Σνέουρ Ζάλμαν του Λιάντι (1745–1812) υπήρξε ο ιδρυτής του κινήματος Χαμπάντ-Λούμπαβιτς και συγγραφέας του «Tanya», ενός από τα σημαντικότερα έργα του Χασιδικού Ιουδαϊσμού.

Μέχρι στιγμής, οι ουκρανικές Αρχές δεν έχουν ανακοινώσει κι επίσημα τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Ωστόσο, πληροφορίες ρωσικών καναλιών ενημέρωσης στο Telegram ισχυρίζονται ότι τα πλήγματα σημειώθηκαν με τη χρήση των ρωσικών UAV, τύπου Geran-3.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ