Η Ινδία με τις επιθέσεις τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου 2025 στο Πακιστάν αν και το πλήρωσε με την απώλεια μαχητικών, όμως πέτυχε να δείξει ότι έχει την πρωτοβουλία των χτυπημάτων αλλά και να μην επιτρέψει στο Πακιστάν να πραγματοποιήσει αντίποινα επί ινδικού εδάφους (πέραν των αψιμαχιών στο Κασμίρ).

Αυτό το κατάφερε η ινδική πλευρά έχοντας δύο όπλα στο πλευρό της. Τους υπερηχητικούς Brahmos και τους αντιαεροπορικούς S-400.

Το Ισλαμαμπάντ ανέμενε την ινδική επίθεση σε αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση στην Pahalgam του Kashmir μερικές μέρες αργότερα αλλά δεν μπόρεσε να την αναχαιτίσει.

Επί της ουσίας εκείνη την ημέρα η Ινδία έδειξε στο Πακιστάν αυτό που τους είχε δείξει στις 27 Απριλίου όταν η Ινδία πραγματοποίησε άσκηση όπου πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν δοκιμαστική εκτόξευση αρκετών υπερηχητικών πυραύλων BrahMos στην Αραβική Θάλασσα.

«Πλοία του ινδικού Ναυτικού πραγματοποίησαν επιτυχημένες πολλαπλές βολές κατά πλοίων για να επικυρώσουν και να επιδείξουν την ετοιμότητα των πλατφορμών, των συστημάτων και του πληρώματος για επίθεση ακριβείας μεγάλης εμβέλειας.

Το ινδικό Ναυτικό είναι έτοιμο για μάχη, αξιόπιστο και έτοιμο για το μέλλον για την προστασία των ναυτικών συμφερόντων του έθνους.

Οποτεδήποτε, Οπουδήποτε και οπωσδήποτε», δήλωνε το ινδικό Ναυτικό σε μια ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο X.

Βιντεοσκοπημένα πλάνα που δημοσίευσε το ναυτικό έδειξαν τους πυραύλους να εκτοξεύονται από αντιτορπιλικά κλάσης Kolkata καθώς και από φρεγάτες κλάσης Nilgiri και Krivak.

Δέκα μέρες αργότερα στις 7 Μαΐου 2025, η Ινδία επιτέθηκε στον Πακιστάν, χρησιμοποιώντας τον υπερηχητικό πύραυλο BrahMos, δηλαδή το όπλο δοκιμάστηκε επιτυχώς στις 27 Απριλίου.

Οι επιθέσεις με BrahMos στόχευσαν εννέα στρατηγικές θέσεις τόσο στο Πακιστάν όσο και στο πακιστανοκρατούμενο Kashmir.

Η επιχείρηση Sindoor σηματοδοτεί τη χρήση ενός από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά όπλα του Ινδικού στρατού: τον υπερηχητικό πύραυλο BrahMos.

Τα πρώτα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση γαλλικών πυραύλων Storm Shadow και των AASM Hammer glide bombs.

Ωστόσο, αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι επιθέσεις κατά των “σκληρών στόχων” που προστάτευσε η πακιστανική αεράμυνα πραγματοποιήθηκαν κυρίως με τη χρήση των υπερηχητικών πυραύλων BrahMos με βολή τους από Su-30, αποδεικνύοντας την εξαιρετική ακρίβεια και αποτελεσματικότητα του όπλου.

Και εκεί το Ισλαμαμπάντ έδειξε ότι δεν έχει την ικανότητα για τέτοιου επιπέδου αντίποινα καθώς οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις ενεργοποίησαν τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 το βράδυ της 7ης Μαΐου, για να αποκρούσουν πακιστανική αεροπορική επίθεση, σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Πακιστάν επιχείρησε να πλήξει πολλαπλούς στρατιωτικούς στόχους στη βόρεια και δυτική Ινδία, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Στόχοι αποτέλεσαν βάσεις στις πόλεις Awantipora, Srinagar, Jammu, Pathankot, Amritsar, Ludhiana και Bhuj.

Όπως διευκρινίστηκε, όλα τα εκτοξευθέντα πυρομαχικά αναχαιτίστηκαν και εξουδετερώθηκαν από τα συστήματα S-400, τα οποία φέρουν τοπικά την ονομασία “Sudarshan Chakra”.

Η χρήση των S-400 επιβεβαιώθηκε και μέσα από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες απεικονίζονται τα υπολείμματα πυραύλων 9M96E2 εντός ινδικού εδάφους.

Τα S-400 αποτελούν τη βασική συνιστώσα του εκτεταμένου αμυντικού δικτύου της Ινδίας.

Η χώρα προμηθεύτηκε τέσσερις μοίρες του συστήματος από τη Ρωσία. Κάθε μοίρα αποτελείται από δύο πυροβολαρχίες.

Κάθε πυροβολαρχία, ή μονάδα βολής, περιλαμβάνει έξι εκτοξευτές, ένα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου με 128 πυραύλους.

Συνολικά, κάθε μοίρα διαθέτει 16 οχήματα.

Στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 5,43 δισ. δολαρίων που υπογράφηκε το 2018, η Ινδία προμηθεύτηκε 60 εκτοξευτές με περίπου 600 πυραύλους, μεταξύ των οποίων οι 9M96E2 με εμβέλεια 120 χιλιομέτρων, οι 48N6E2 με 200 χιλιόμετρα, οι 48N6E3 με 240 χιλιόμετρα και οι 40N6E με δυνατότητα εμπλοκής στόχων σε απόσταση έως 380 χιλιομέτρων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ