Ο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξη στο CNN ότι είχε μιλήσει με τους συμμάχους για την απόφαση να στείλει βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μέρους πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων αλλά όπως αποκαλύπτουν δημοσιεύματα αυτή είναι μια κίνηση απελπισίας και όχι παροχής κάποιου στρατιωτικού πλεονεκτήματος.

Το χειρότερο είναι ότι δεν δείχνουν οι ΗΠΑ να υπολογίζουν και τις ζωές των αμάχων που με την λήξη των μαχών θα επανέλθουν να ζήσουν σε αυτά τα εδάφη και θα παίζουν κορώνα-γράμματα με την ζωή τους όπως ακόμα σήμερα ζουν οι πολίτες της Ινδοκίνας, 50 χρόνια μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Βιετνάμ.

Ο Τζο Μπάιντεν θέλησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι πρόκειται για μια «πολύ δύσκολη απόφαση», ωστόσο το αποφάσισε επειδή «οι Ουκρανοί ξεμένουν από πυρομαχικά» (σ.σ. και να συμπληρώσουμε την αδυναμία αναπλήρωσης τους από τις δυτικές χώρες).

Η απόφαση επικρίθηκε από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούν «σοβαρή απειλή για τη ζωή των αμάχων, ακόμη και πολύ μετά το τέλος της σύγκρουσης».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αμερικανικές βόμβες διασποράς που αποστέλλονται στην Ουκρανία αποτυγχάνουν πολύ λιγότερο συχνά από εκείνες που ήδη χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στη σύγκρουση αλλά είναι διαβόητες για το ποσοστό αποτυχία τους.

Όμως, το Σάββατο, ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την απόφασή της ενώ αποκαλυπτική ήταν η εκτίμηση του βρετανικού Sky News, η αποστολή του συγκεκριμένου βλήματος αναδεικνύει ότι τα πράγματα στο πεδίο της μάχης δεν βαίνουν καλώς για το Κίεβο.

Η Ουκρανία ξεμένει γρήγορα από πιο συμβατικό πυροβολικό με τα αποθέματα εφοδιασμού στην Αμερική και αλλού να εξαντλούνται, επισημαίνει το μέσο που έρχεται μετά το κάζο και την κατοχή ενός άθικτου πυραύλου Storm Shadow βρετανικής κατασκευής, σε ρωσικά χέρια.

Η Ρωσία θα μελετήσει την δομή και θα εξουδετερώνει επιτυχώς στο μέλλον αυτούς τους πυραύλους, ήταν μια “κακή μέρα” για την Ουκρανία, την Βρετανία και την Γαλλία, είπε ο απόστρατος αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Sc. Ritter.

Κατά τη γνώμη του Ritter, πιθανότατα θα γίνουν προσαρμογές στη λειτουργία των ρωσικών ραντάρ για την καλύτερη παρακολούθηση αυτών των πυραύλων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τη μεταφορά πυραύλων κρουζ Storm Shadow (εμβέλειας από 250 έως 560 χιλιόμετρα, ανάλογα με την τροποποίηση) στην Ουκρανία στις 11 Μαΐου του 2023 και μάλλον μετανιώνει γι αυτή την κίνηση και αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ προτιμά να δώσει στην Ουκρανία φονικά μεν αλλά απλά στην χρήση όπλα.

Τα ανατιναγμένα βομβίδια μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος για πολλά χρόνια και στη συνέχεια να εκραγούν, προκαλώντας θανάτους και ζημιές σε ανύποπτο χρόνο αναφέρουν αναλυτές και οργανώσεις.

«Ακόμα προσπαθούμε να μαζέψουμε αμερικανικά υποπυρομαχικά στο Λάος» σχεδόν 50 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ αναφέρθηκε διεθνώς,

Πάνω από 100 χώρες έχουν απαγορεύσει τις βόμβες διασποράς, λόγω του κινδύνου που ενέχουν για τους αμάχους Ειδικότερα, πρόκειται για μία κατηγορία όπλων που περιέχει πολλαπλά εκρηκτικά μικρότερα βομβίδια, που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως και σε μεγάλη έκταση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ