Οι αναφορές από τα ρωσικά ΜΜΕ δείχνουν ότι ο χειμώνας φέτος θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο σύμμαχο των ρωσικών δυνάμεων καθώς θα επιχειρηθεί μάλλον η μεγάλη επίθεση που μπορεί και να σαρώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς σε μια άλλη επιχείρηση “Ουρανός” που πριν 81 χρόνια οδήγησε στην αρχή του τέλους της ναζιστικής-γερμανικής παρουσίας στα ρωσικά εδάφη.

Το κύριο στοιχείο που δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα βρεθούν ακόμα πιο αποδυναμωμένες στην περιόδου του φετινού χειμώνα καταγράφονται από την Ρωσία είναι ο συνδυασμός με τις τεράστιες απώλειες της αποτυχημένης αντεπίθεσης αλλά και στην ίδια την φύση του δυτικού εξοπλισμού που δεν αντέχει τις κλιματολογικές συνθήκες!

«Οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να αντιμετωπίσουν μια ολόκληρη σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τον στρατιωτικό εξοπλισμό, την επιμελητεία και την καθημερινή ζωή ενώ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», μεταδίδουν σήμερα ρωσικά μέσα.

Ο ουκρανικός στρατός εισέρχεται στον δεύτερο χειμώνα της ένοπλης σύγκρουσής του Ρώσους, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το τσουχτερό κρύο, τη λάσπη και τις κακουχίες που προκαλούν σοβαρότατες μολύνσεις στους στρατιώτες του.

Η Ουκρανία έχει ήδη χάσει τον σοβιετικής και ρωσικής κατασκευής εξοπλισμό της, ο οποίος είναι πλήρως σχεδιασμένος για να λειτουργεί σε βόρειες περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, είπε στο Sputnik ο Ανατόλι Ματβίτσουκ, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και απόστρατος συνταγματάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιος εξοπλισμός ήταν εφοδιασμένος με ειδικές θερμάστρες για το κρύο. Ωστόσο, ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός δεν είναι σχεδιασμένος για τέτοια σενάρια, εξήγησε.

«Το στρατιωτικό υλικό που έχει τεθεί σε λειτουργία με τον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams, έχει σχεδιαστεί ειδικά για να λειτουργεί σε τροπικό -και άρα θερμό- κλίμα και θα πρέπει να διατηρείται μακριά από το έντονο κρύο.

Έχετε παρατηρήσει ότι τα άρματα Abrams δεν φαίνονται στο πεδίο της μάχης; Δεν είναι κατάλληλα ούτε για πολικές συνθήκες ούτε για βάλτους.

Γλιστρούν στον πάγο. Ενώ τα ρωσικά άρματα μάχης T-90 σπάνε τον πάγο (σιδερένιες ερπύστριες) και είναι ικανά να κινηθούν μέσα οποιαδήποτε περιοχή, τα M1 δεν μπορούν να το κάνουν γιατί γλιστρούν».

Σημειώνεται πως στις στέπες της Ουκρανίας κατά τους χειμερινούς μήνες η θερμοκρασία για πολλές μέρες, ίσως και εβδομάδες, κατεβαίνει και κάτω από τους -20 βαθμούς, ενώ ο ολικός παγετός αρχίζει ήδη από τα τέλη του φθινοπώρου!

Σε άλλο σημείο, ο Ρώσος πρώην στρατιωτικός εκτίμησε ότι όπως και πέρυσι, ο χειμώνας 2023-24 θα μπορούσε να προκαλέσει στους Ουκρανούς τα ίδια προβλήματα που σχετίζονται με τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους που επηρεάζεται από έντονες καιρικές συνθήκες.

«Οι σκανδάλες στα τυφέκια θα σταματήσουν να λειτουργούν, τα άρματα μάχης και τα οχήματα μάχης θα σταματήσουν να ξεκινούν και τα όπλα που προμήθευσε η Δύση στο Κίεβο θα σταματήσουν να πυροβολούν.

Επίσης από ότι καταλαβαίνω, η υγειονομική και επιδημιολογική κατάσταση στον ουκρανικό στρατό είναι περίπλοκη, με πολλούς στρατιώτες να λαμβάνουν περίεργα εμβόλια από δυτικούς γιατρούς».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μια σειρά ουκρανικών στρατευμάτων πάσχει από ιλαρά, άφησε να εννοηθεί ότι οι γιατροί μπορεί να διεξάγουν βιολογικά πειράματα σε αυτούς τους στρατιώτες!

Θυμίζουμε ότι επιχείρηση Ουρανός ήταν η κωδική ονομασία της σοβιετικής στρατηγικής επιχείρησης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1942 η οποία είχε ως αποτέλεσμα την περικύκλωση της γερμανικής 6ης Στρατιάς, της 3ης και 4ης Ρουμανικής Στρατιάς και τμημάτων της γερμανικής 4ης Στρατιάς Πάντσερ.

Η επιχείρηση τελικά οδήγησε στην καταστροφή των γερμανικών δυνάμεων στο Στάλιγκραντ την παράδοση της 6ης Στρατιάς και την αρχή του τέλους της γερμανικής προέλασης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ