Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να “χρυσώσει το χάπι” της απώλεια την Ανίιβκα, δήλωσε το Σάββατο πως εξέφρασε στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη σιγουριά του πως η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ύψους 60 δισ. δολαρίων θα ξαναρχίσει, ώστε να μην καταρρεύσει ψυχολογικά ο ουκρανικός στρατός.

«Μίλησα με τον Ζελένσκι μετά το μεσημέρι για να του πω ότι έχω τη σιγουριά πως θα εξασφαλίσουμε τα χρήματα», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, ενώ ο ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε στο Μόναχο έκκληση στη Δύση να στείλει στον στρατό του περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, μερικές ώρες αφού η Ρωσία γνωστοποίησε πως έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο στην πόλη Αβντιίβκα, στο ανατολικό τμήμα της ουκρανικής επικράτειας.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου εκτίμησε νωρίτερα το Σάββατο ότι η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων και η πτώση της πόλης Αβντιίβκα είναι απόδειξη του «κόστους της απραξίας» του αμερικανικού Κογκρέσου.

 «Θα δώσω μάχη προκειμένου [ενν. οι Ουκρανοί] να λάβουν τα πυρομαχικά που χρειάζονται», επέμεινε ο πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε το γεγονός ότι η στρατιωτική βοήθεια συνεχίζει να εμποδίζεται στο Κογκρέσο (οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν με οριακή πλειοψηφία τη Βουλή των Αντιπροσώπων) «παράλογο και ανήθικο».

Την ίδια στιγμή ο Β.Ζελένσκι από το Μόναχο προσπαθούσε να πείσει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία και οι Βαλτικέςς χώρες.

 Αν δεν ξαναρχίσει η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ,ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ανησυχία πως κι άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα πέσουν στα χέρια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Έιντριεν Γουότσον ζήτησε οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνουν «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» πακέτο χρηματοδότησης 60 δισ. δολαρίων μετά τη συμβολική νίκη των δυνάμεων της Μόσχας, που έχουν περάσει αυτές στην επίθεση μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης το περασμένο καλοκαίρι.

Η απόφαση του Κιέβου να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Αβντιίβκα ακολούθησε πολύμηνες εχθροπραξίες και την εντατικοποίηση των επιθέσεων της Ρωσίας για να καταλάβει την πόλη από τον Οκτώβριο, με μεγάλες απώλειες και στις δυο πλευρές και εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές της.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Επρόκειτο για τη «σωστή απόφαση» προκειμένου να «σωθούν όσο περισσότερες ζωές ήταν δυνατόν», εξήγησε στο Μόναχο ο πρόεδρος Ζελένσκι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ