Ο πόλεμος στην Ουκρανία πέρασε στην πιο κρίσιμη φάση του καθώς οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει ταυτόχρονα σε επιθέσεις στις τελευταίες πόλεις του Ντόνμπας που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Οι επιθέσεις δεν είναι ξεχωριστές επιχειρήσεις καθώς όλες αποτελούν μέρος του ίδιου κοινού σχεδίου που είναι o κατακερματισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας που ξεκινάει από το Bούλενταρ διατρέχει το Ντόνμπας και φτάνει μέχρι τις δίδυμες πόλεις Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ.

Αυτή τη στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μπροστά από τις κύριες γραμμές άμυνας της Ουκρανίας και έχουν επαφή με τις πόλεις-φρούρια του Βούλενταρ, του Κουράκοβο, του Προκόβσκ, του Τορέτσκ, της Κονσταντινόβκα, του Σεβέρσκ και τέλος με Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ.

Όλες αυτές οι πόλεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Βρίσκονται πάνω στον αυτοκινητόδρομο T-0504/H20.

Ανάμεσα στις πόλεις αυτές βρίσκονται και μεγάλα ουκρανικά κέντρα επιμελητείας από τα οποία μοιράζονται εφόδια στις μονάδες της πρώτης γραμμής.

Στην πραγματικότητα για τους Ρώσους ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκινάει τώρα καθώς βρίσκονται κοντά στον πραγματικό τους αντικειμενικό σκοπό που είναι η εξάρθρωση αυτής της «αλυσίδας» φρουρίων.

Η εξάρθρωση αυτής της αμυντικής γραμμής είναι κρίσιμης σημασίας καθώς δεν υπάρχει ανάλογο οχυρωματικό έργο που να έχει δημιουργηθεί από τους Ουκρανούς σε άλλη τοποθεσία, στην ενδοχώρα και να είναι ικανό να ανασχέσει μια μεγάλη ρωσική προέλαση.

Οι οχυρώσεις αυτές δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια πολλών ετών από το 2014 μέχρι και το 2022 όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος με την ρωσική επέμβαση.

Είχαν ως στόχο να σταματήσουν την κατά πολύ ισχυρότερη ρωσική πολεμική μηχανή και να κάνουν το μέτωπο «στατικό».

Όπως ακριβώς είχε συμβεί και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για όποιον όμως γνωρίζει καλά την Ιστορία ξέρει ότι οι Γερμανοί τότε έχασαν τον πόλεμο αυτόν, όταν αναλώθηκαν και οι τελευταίες στρατιωτικές τους εφεδρείες.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ και οι δυτικές χώρες θέλουν πλέον να επέμβουν πιο ενεργά:

Ξέρουν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να αντέξει άλλο και θεωρούν ότι η Ρωσία έχει αποδυναμωθεί από τα δυόμιση χρόνια σκληρού πολέμου και δεν θα είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσει.

Το σκεπτικό τους είναι λάθος καθώς η Ρωσία έχει καταφέρει να διαχειριστεί με προσοχή τις δυνάμεις της και να αποφύγει τις πραγματικά μεγάλες απώλειες με αποτέλεσμα η πολεμική της μηχανή, να είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ