Ο αρχηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) συναντήθηκε σήμερα (26/11) με τον διοικητή της Νότιας Διοίκησης και πραγματοποίησαν αξιολόγηση της κατάστασης στη Νότια Διοίκηση ενώ ενέκριναν και τα σχέδια για τη συνέχιση των μαχών στο τέλος της εκεχειρίας.

Η ελπίδα των ΗΠΑ για παράταση της εκεχειρίας

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν λέει ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για την παράταση της συνεχιζόμενης τετραήμερης εκεχειρίας για μερικές επιπλέον ημέρες προκειμένου να απελευθερωθούν περισσότεροι από 50 όμηροι, αλλά «αυτό θα αποφασιστεί τελικά από τη Χαμάς».

«Θα μπορούσε η παύση να παραταθεί για άλλη μια μέρα, ή δύο ημέρες, ή τρεις ημέρες ή ακόμα περισσότερο», λέει ο Σάλιβαν στο ABC «This Week». «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς σε αυτό γιατί αυτό που είπε το Ισραήλ είναι ότι είναι έτοιμο να σταματήσει άλλη μια μέρα μάχης για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνει η Χαμάς».

«Εάν σταματήσει η παύση, η ευθύνη για αυτό βαραίνει τους ώμους της Χαμάς, όχι στους ώμους του Ισραήλ», υποστηρίζει ο κορυφαίος βοήθημα Μπάιντεν.

Ο Σάλιβαν αναγνωρίζει ότι η τετραήμερη εκεχειρία επιτρέπει στη Χαμάς τη δυνατότητα «επαναπροσαρμογής και εξοπλισμού» καθώς και «δημιουργίας προπαγάνδας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέλεξε τελικά να αποδεχθεί τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η συμφωνία «λόγω του οφέλους που αποκομίζουν, που είναι αυτές οι απίστευτες εικόνες ανθρώπων που επανενώνονται με τις οικογένειές τους. Ανθρωπιά και αίσθηση ολοκλήρωσης. Αυτό και η πιθανότητα ότι περισσότεροι- και τελικά όλοι οι- όμηροι θα επιστρέψουν στο σπίτι», σημειώνει στο «Meet the Press» του NBC.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ