Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους για την έκρηξη στο φράγμα στη Χερσώνα τόνισε πως «πρόκειται αναμφίβολα για μια εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς της Ουκρανίας, η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με εντολή του Κιέβου».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» τις κατηγορίες των ουκρανικών αρχών που επιρρίπτουν στη Ρωσία την ευθύνη για την έκρηξη.

«Όλη την ευθύνη για τη έκρηξη στο φράγμα τη φέρει το καθεστώς του Κιέβου», επέμεινε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι ένας από τους στόχους αυτής της ενέργειας της Ουκρανίας ήταν να «στερήσουν το νερό από την Κριμαία», την χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα στην Νόβα Καχόβκα, που κατασκευάστηκε στον ποταμό Δνείπερο τα χρόνια του 1950 και κατελήφθη ήδη από την αρχή της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, είναι κρίσιμης σημασίας για την τροφοδοσία με νερό της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, «η πράξη αυτή δολιοφθοράς θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιφέρειας» της Χερσώνας, όπως και «οικολογικές συνέπειες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ