Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, επιτέθηκαν με drones αυτοκτονίας στην Ερυθρά Θάλασσα στο αμερικανικό αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke, το USS Thomas Hudner επιχειρώντας όχι απλά πλήγμα αλλά βύθισή του, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες!

Η επίθεση έγινε με ιρανικά Shahed-136, τα οποία χρησιμοποιούν ευρέως οι Ρώσοι στην Ουκρανία.

Βέβαια είναι τελείως διαφορετικό να κτυπάς με ένα drone χαμηλής ταχύτητας σταθερούς ουκρανικούς στόχους με πλημμελή αντιαεροπορική άμυνα και τελείως διαφορετικό να επιχειρείς να κτυπήσεις ένα πολεμικό πλοίο με μία από τις καλύτερες αντιαεροπορικές άμυνας -ίσως την καλύτερη- στα σκάφη επιφανείας, παγκοσμίως.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταρριφθούν όλα τα drones, αλλά δεν παύει να είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά επιτέθηκαν με drones μαζικά οι Χούθι σε αμερικανικό πολεμικό.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα οι Χούθι κατέρριψαν ένα MQ-9 Reaper και κατέλαβαν το πλοίο «Galaxy Leader». Παράλληλα συνεχίζουν τις επιθέσεις με drones και πυραύλους κρουζ εναντίον του Ισραήλ.

Όπως ανανακοίνωσε στο X (του πρώην Twitter) η αρμόδια για την Μέση Ανατολή αμερικανική κεντρική διοίκηση (CENTCOM) «Τα drones καταρρίφθηκαν ενώ το αμερικανικό πολεμικό πλοίο εκτελούσε περιπολία στην Ερυθρά Θάλασσα. Το σκάφος δεν υπέστη καμιά ζημιά και κανένα μέλος του πληρώματός του δεν υπέστη τραυματισμό».

Η επίθεση θεωρείται αντίποινα στην  αμερικανική επίθεση στο Ιράκ όπου είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ μαχητές σιιτικής ένοπλης οργάνωσης, με τη Βαγδάτη να καταγγέλλει μια «επικίνδυνη κλιμάκωση», σε ένα πλαίσιο αυξημένων περιφερειακών εντάσεων αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή Χαμάς στη Γάζα.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή CENTCOM ανακοίνωσε ότι προέβη σε «πλήγματα ακριβείας» σε δύο εγκαταστάσεις στο Ιράκ, σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων κατά των Αμερικανών στρατιωτών και των δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία.

Την Τρίτη, βομβαρδισμός στην περιοχή του Αμπού Γκράιμπ κοντά στη Βαγδάτη είχε θέσει στο στόχαστρο όχημα της Χασντ αλ Σαάμπι, προκαλώντας έναν θάνατο και τραυματίες, σε αυτό που η Ουάσινγκτον αποκαλεί πλήγμα «αυτοάμυνας».

«Στις 21 Νοεμβρίου, ένα πυροβόλο του αεροσκάφους AC-130 χτύπησε άτομα που ήταν υπεύθυνα για την εκτόξευση πυραυλικής επίθεσης κατά του προσωπικού των ΗΠΑ και του Συνασπισμού στην αεροπορική βάση Al Assad, στο Ιράκ», αναφέρει η ανακοίνωση της CENTCOM.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ