Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του, είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο «να επιτύχει όλους τους στόχους του πολέμου» στην Γάζα, ανάμεσά τους η εξουδετέρωση της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα συνιστά πλέον απειλή για το Ισραήλ, με την παράλληλη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό νωρίτερα σήμερα ήταν η πρώτη εδώ και έναν μήνα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ο Τζο Μπάιντεν, που υποστήριξε σχεδόν άνευ όρων το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, παίρνει όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόσφατα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου «κάνει περισσότερο κακό παρά καλό» στη χώρα του με τον τρόπο που διαχειρίζεται τον πόλεμο στην Γάζα, όπου οι απώλειες των αμάχων πολλαπλασιάζονται και η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται. Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ως «καλή ομιλία» την πρόσφατη παρέμβαση του προέδρου της Γερουσίας Τσακ Σούμερ που ζήτησε την διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα για την επίθεση που ο Νετανιάχου θέλει να εξαπολύσει κατά της Ράφα, «για να εξουδετερώσει τα τελευταία τάγματα της Χαμάς», ενώ στην ζώνη αυτή του νότιου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η «διεθνής πίεση» δεν θα τον εμποδίσει να εξαπολύσει την επίθεση αυτή, η οποία πάντως δεν θα γίνει με τον πληθυσμό εγκλωβισμένο στην ζώνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ