Η Λετονία σύντομα θα προμηθεύσει το Κίεβο με drones και συστήματα ραντάρ που παράγονται εγχώρια, σύμφωνα με δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη χώρα στις 11 Μαΐου.

«Αναμένω ότι στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης για την αποστολή drones και αμυντικών συστημάτων ραντάρ που κατασκευάζονται στη Λετονία στην Ουκρανία», δήλωσε (ανώνυμα για λόγους ασφαλείας) Λετονός αξιωματικός.

«Υπάρχουν και άλλοι τομείς συνεργασίας που δεν μπορούν να αναφερθούν αυτή τη στιγμή για λόγους ασφαλείας», πρόσθεσε.

Η Λετονία, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου, διαθέτει ετησίως το 0,25% του ΑΕΠ της για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, ανακοινώθηκε ότι η στρατιωτική βοήθεια της Ρίγας προς το Κίεβο από τον Φεβρουάριο του 2022 ανέρχεται σε 392 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η Λετονία συνέστησε διεθνή συνασπισμό για την προμήθεια επιπλέον drone για την Ουκρανία μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο, με στόχο την ενίσχυση του οπλοστασίου της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).

Το πιο πρόσφατο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Λετονίας προς την Ουκρανία, που ανακοινώθηκε από την πρωθυπουργό Ε.Σιλίνα στις 30 Απριλίου, στοχεύει στη βελτίωση της αεράμυνας και των δυνατοτήτων πληροφοριών της Ουκρανίας.

Το πακέτο περιλαμβάνει αντιαεροπορικά πυροβόλα και βλήματα NASAMS, συστήματα τακτικής μη επανδρωμένης επιτήρησης και άλλα απαραίτητα υλικά και τεχνικά μέσα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Ε.Σιλίνα.

«Κάθε αποστολή βοήθειας επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη μεταξύ Λετονίας και Ουκρανίας και την αντίσταση ενάντια στην επιθετική Ρωσία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» πρόσθεσε η Ε.Σιλίνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ