Ο Καναδάς θα καταβάλει 76 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (56 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια) στην πρωτοβουλία της Γερμανίας για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Καναδός υπουργός Άμυνας Μπιλ Μπλερ στις 10 Μαΐου.

«Με την επένδυση του Καναδά στην Πρωτοβουλία Άμεσης Δράσης για την Αεράμυνα της Γερμανίας, συνεργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε στην Ουκρανία τα απαραίτητα συστήματα αεράμυνας για την προστασία του πληθυσμού της», δήλωσε ο Μπλερ κατά την υποδοχή του Γερμανού ομολόγου του, Μπόρις Πιστόριους, στην Οτάβα.

Η πρωτοβουλία του Βερολίνου ξεκίνησε τον Απρίλιο, καθώς η ανάγκη του Κιέβου για αεράμυνα γίνεται όλο και πιο επιτακτική, με την πόλη να αντιμετωπίζει συνεχείς βαριές ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε πληθυσμιακά κέντρα και ενεργειακά δίκτυα.

Κατά την επίσκεψη του Πιστόριους στον Καναδά, εκείνος και ο Μπλερ συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τις προετοιμασίες για την προσεχή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον, DC.

Το Υπουργείο Άμυνας του Καναδά ανέφερε ότι η συνεισφορά στην γερμανική πρωτοβουλία αποτελεί μόνο έναν από τους τρόπους με τους οποίους οι δύο χώρες υποστηρίζουν την Ουκρανία.

«Μέλη των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται επί του παρόντος στη Γερμανία ως μέρος της Ομάδας Βοήθειας Ασφαλείας – Ουκρανία, που συμβάλλει στην ευκολότερη μεταφορά βοήθειας προς την Ουκρανία, συντονίζει τις μελλοντικές δωρεές με τις ανάγκες της χώρας και σχεδιάζει για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες εκπαιδευτικές ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», ανακοινώθηκε από το υπουργείο.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, ο Καναδάς έχει δεσμεύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμυντική υποστήριξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ