Σοκ έχει προκληθεί παγκοσμίως από την χθεσινή αεροπορική επιδρομή στην Γάζα κατά την οποία κτυπήθηκε η ελληνορθόδοξη εκκλησία του «Αγίου Πορφυρίου» που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις νεκρούς (πληροφορίες κάνουν λόγο και για οκτώ) όπως και αρκετούς τραυματίες.

Η εκκλησία υπήρχε στην τοποθεσία αυτή επί 1.000 χρόνια και είχε επιβιώσει Σταυροφορίες, πολέμους και μουσουλμανική κατοχή για να καταστραφεί τώρα!

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας.

Βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Την «έντονη καταδίκη» του για την επίθεση στον εκκλησιαστικό χώρο στη Γάζα εξέφρασε το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

«Η στόχευση εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους λόγω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες 13 ημέρες, συνιστά έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο.

Μάρτυρες είπαν στο Γαλλίκό πρακτορείο ειδήσεων ότι η επίθεση φαίνεται να είχε στόχο σημείο κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει εν μέσω βομβαρδισμών του Ισραήλ.

Μάρτυρες είπαν ότι η αεροπορική επίθεση κατέστρεψε την πρόσοψη της εκκλησίας και προκάλεσε την κατάρρευση ενός παρακείμενου κτιρίου, προσθέτοντας ότι πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Τα θύματα φέρεται να ήταν δύο γυναίκες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ