Ο πρεσβευτής και μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί προειδοποίησε πως θα απαντήσουν με μεγαλύτερη ισχύ εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα για τα πλήγματα του Σαββατοκύριακου, τα οποία η Τεχεράνη δήλωσε ότι ήταν απάντηση σε ισραηλινή επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας της στη Δαμασκό. 

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει να ασκήσει το εγγενές δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όταν αυτό απαιτηθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, ο οποίος πρόσθεσε: «Εάν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει ξανά οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση, η απάντηση του Ιράν θα είναι σίγουρα και ισχυρότερη και πιο αποφασιστική».

Επικαλούμενος την αυτοάμυνα απέναντι σε επανειλημμένες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις, ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί δήλωσε ότι τα πλήγματα ήταν ειδικά αντίποινα για μια ισραηλινή επίθεση, την 1η Απριλίου, εναντίον διπλωματικών εγκαταστάσεων στη Δαμασκό, όπως λέει το Ιράν.

Το Ιράν, σύμφωνα με το CNN, ισχυρίζεται ότι η επίθεση παραβίασε το διεθνές δίκαιο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο επτά Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένων βασικών διοικητών από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Στη δήλωσή του ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί επικρίνει, επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι «δεν κατάφερε να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη», επιτρέποντας στο Ισραήλ να «παραβιάζει» τους καθιερωμένους διεθνείς κανόνες και να «κλιμακώνει» τις περιφερειακές εντάσεις.

Τι υποστηρίζει το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα πλήγματα σε στόχους που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, συχνά στοχεύοντας σε αποστολές όπλων που φέρεται να προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ, έναν ισχυρό αντιπρόσωπο του Ιράν στο Λίβανο.

Επισημαίνεται ότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της 1ης Απριλίου, η οποία κατέστρεψε ένα κτήριο του ιρανικού προξενείου στην πρωτεύουσα Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένου του Mohammed Reza Zahedi, ενός κορυφαίου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.

Ωστόσο, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσε στο CNN ότι οι πληροφορίες τους έδειξαν ότι το κτίριο δεν ήταν προξενείο και αντίθετα ήταν «ένα στρατιωτικό κτήριο των δυνάμεων Quds μεταμφιεσμένο σε πολιτικό κτήριο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ