Χεζμπολάχ και Ιράν φέρονται να αποστασιοποιούνται από τις πράξεις της Χαμάς και να έχουν αποφασίσει να μην προβούν σε πολεμικές ενέργειες άμεσης φύσεως κατά του Ισραήλ για χάρη της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Όμως αρχίζει και τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: Εάν το Ιράν ή η Χεζμπολάχ, είχαν εκπαίδευση και είχαν δώσει σχετική εντολή στην Χαμάς για να επιτεθεί στο Ισραήλ τότε θα την στήριζαν μέχρι τέλους.

Από τη στιγμή που επέλεξαν να μην στηρίξουν ουσιαστικά την οργάνωση αυτό σημαίνει πως μάλλον δεν έχουν και την ευθύνη για όσα έγιναν. Τότε ποιος την έχει την ευθύνη; Γιατί είναι εμφανές πως οι μαχητές της Χαμάς είχαν εκπαιδευτεί για να πραγματοποιήσουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Έκαναν πράγματα που δεν τα έκανα ποτέ στο παρελθόν. Ακόμα και η πρωτοτυπία με τους «αλεξιπτωτιστές» με αλεξίπτωτα πλαγιάς είχε «δουλευτεί» με εκπαίδευση και μάλιστα εντατική.

Στην Δύση κάποια επιχείρησαν να εμπλέξουν τους Ρώσους. Εάν αυτό ίσχυε δεν θα έχαναν την ευκαιρία να τους εκθέσουν.

Συνεπώς, μένει ένας μόνο ύποπτος, τον οποίο κάνει στην Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ, δεν τολμάει να τον εκθέσει κι αυτός είναι η Τουρκία.

Εύλογο, αν κάποιος σκεφτεί ότι ο Ισμαήλ Χανίγιε και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν τούρκικα διαβατήρια και διαβιούν πολυτελώς στην Τουρκία.

Πέραν αυτού είναι και άμεσoi συνομιλητές με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Nα σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Al Monitor ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος ζει τόσο στο Κατάρ όσο και στην Τουρκία, βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη όταν οι μαχητές της εισέβαλαν στο Ισραήλ.

Ο Χανίγιε απομακρύνθηκε από την Πόλη ευγενικά, αφού κυκλοφόρησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τον ίδιο και άλλα μέλη της Χαμάς, να προσκυνούν πραγματοποιώντας «προσευχή ευγνωμοσύνης» ενώ παρακολουθούσαν ειδήσεις σχετικές με την εισβολή της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ, στην τηλεόραση, όπως είπαν δύο διαφορετικές πηγές στο Al Monitor.

Να προσθέσουμε επίσης ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που υποστηρίζει ευθέως την Χαμάς και κατηγορεί το Ισραήλ επίσης ευθέως ότι είναι τρομοκρατικό κράτος.

Με λίγα λόγια επιβεβαιώνει τον λογικό κανόνα ότι εάν η Άγκυρα «έσπρωξε» την Χαμάς να προβεί σε αυτή την ενέργεια βρίσκεται και από πίσω της για την υποστηρίξει.

Κι όμως στην Δύση κανείς δεν τολμάει να εμπλέξει την Τουρκία και τον Τούρκο πρόεδρο σ’ αυτό το θέμα.

Θα πει κάποιος, πως και η Τουρκία μόνο επιθετική ρητορική χρησιμοποιεί και παρά τις απειλές για επέμβαση στην Γάζα (τις οποίες εξέφρασε ο κυβερνητικός εταίρος του Ρ.Τ.Ερντογάν), δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια ενέργεια.

Η Τουρκία υποδαυλίζει το κλίμα για να επέμβουν άλλοι (Ιράν και Χεζμπολάχ) και εποφθαλμιά την ΑΟΖ της Γάζας η οποία φέρεται να είναι ιδιαίτερα πλούσια.

Αυτός είναι ταυτόχρονα και ένας λόγος και για το Ισραήλ να θέλει να επιστρέψει και να παραμείνει μόνιμα στην περιοχή.

Πάντως, ότι το Ιράν δεν θέλει να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο δεν το λέει πια μόνο το Reuters αλλά και οι ίδιοι οι Ιρανοί μέσω σχετικών δημοσιευμάτων.

Ο ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ φέρεται να είπε στον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ότι η χώρα του δεν θα ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του Ισραήλ για λογαριασμό της Χαμάς, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των δύο ατόμων στις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την πηγή, η θέση του Χαμενεΐ προήλθε από το γεγονός ότι «η Χαμάς δεν ενημέρωσε την Τεχεράνη για την πρόθεσή της να επιτεθεί στο Ισραήλ».

Η επίθεση στους οικισμούς γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας οδήγησε στο θάνατο 1.400 Ισραηλινών και στον τραυματισμό περισσότερων από 5.000 άλλων, εκτός από την απαγωγή 239 ομήρων, ένα καταστροφικό και άνευ προηγουμένου κόστος για το Ισραήλ από την ίδρυσή του.

Ωστόσο, ο Χαμενεΐ διαβεβαίωσε τον Χανίγιε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να υποστηρίζει πολιτικά την οργάνωση, αλλά «δεν θα παρέμβει άμεσα στον πόλεμο». 

Με λίγα λόγια «είστε μόνοι σας».

Υποστηρίζεται επίσης ότι ο Χαμενεΐ ζήτησε από τον Χανίγιε να είναι προσεκτικός για να φιμώσει τις φωνές εντός της Χαμάς που καλούν το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να συμμετάσχουν δυναμικά στην εκστρατεία κατά του Ισραήλ.

Να πούμε ότι η Χαμάς εξέφρασε την εξοργισμένη της αντίδραση για τα όσα ανέφερε το πρακτορείο Reuters για την συνάντηση του ηγέτη της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγιε και του Ιρανού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

Το ρεπορτάζ εξόργισε τον ηγέτη της Χαμάς στον Λίβανο, Οσάμα Χαμντάν, απορρίπτοντας το ως «καθαρά ψέματα».

«Αντί να παρέχει πληροφορίες, αυτό το πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε άχρηστα ψέματα», είπε ο Χαμντάν σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα πάντως με με πληροφορίες και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δεν γνώριζε καν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και το έμαθε μετά την έναρξη του πολέμου.

Τρεις πηγές κοντά σε αυτήν την ομάδα του Λιβάνου είπαν στο Reuters ότι μαχητές της Χεζμπολάχ δεν βρίσκονταν καν σε χωριά κοντά στην πρώτη γραμμή με το Ισραήλ και ότι δεν υπήρχε καμία κατάσταση συναγερμού.

Ένας από τους διοικητές της Χεζμπολάχ είπε στο Reuters σχετικά: «Το μάθαμε μετά την έναρξη του πολέμου». 

Εάν λοιπόν υπήρχε σχεδιασμός από το Ιράν η την Χεζμπολάχ για κάτι τέτοιο, σίγουρα θα είχαν και διαφορετική αντίδραση.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απίθανο στο τέλος να εμπλακούν στον πόλεμο λόγω των περιστάσεων.

Κάποιοι στην Δύση και στο Ισραήλ θα πρέπει να ελέγξουν προς… Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ