Νέα συνάντηση των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών ζητά ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μετά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Ριάντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς, ο Χανίγια πραγματοποίησε αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με περιφερειακούς και διεθνείς ηγέτες μετά την εκκένωση του νοσοκομείου Al-Shifa στη Γάζα, όπου το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βρισκόταν ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς και έχει παράσχει αποδείξεις ότι εκεί αποθηκευόταν στρατιωτικός εξοπλισμός.

Κατά τη διάρκεια του κύκλου των τηλεφωνημάτων του, ο Χανίγια «τόνισε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί επειγόντως η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης που εγκρίθηκε από την Αραβική και Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής για την εφαρμογή των αποφάσεών της για να σταματήσει η συνεχιζόμενη επίθεση και να σπάσει η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας».

Στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας στις 11 Νοεμβρίου συμμετείχε ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC), μια ευρύτερη ένωση 57 κυρίως μουσουλμανικών κρατών, στην οποία ανήκουν οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου.

Η τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής απαίτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει «ένα αποφασιστικό και δεσμευτικό ψήφισμα» για να σταματήσει η «επιθετικότητα» του Ισραήλ και απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ενεργεί σε αυτοάμυνα, αλλά δεν προχώρησε στην υιοθέτηση τιμωρητικών οικονομικών και πολιτικών μέτρων κατά της Ιερουσαλήμ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ