Η Ρωσία άρχισε την κατασκευή διατρητικών πυρομαχικών APFDS 3VBM17«Mango» στην Ινδία, μέσω της θυγατρικής της «Rosoboronexport», η οποία είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές εξαγωγές και εισαγωγές, βάση ανακοίνωσης την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, από την ρωσική κρατική εταιρεία Rostec.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται πριν από την επίσημη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Ρωσία που έχει προγραμματιστεί για την 8η  Ιουλίου, κατά την οποία αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Τα πυρομαχικά αρμάτων νέας γενιάς «Mango» είναι ειδικά σχεδιασμένες για να εκτοξεύονται από τα πυροβόλα των ρωσικών αρμάτων μάχης T-72 και T-90 (125χλστ.), που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ινδικών χερσαίων δυνάμεων.

Αυτά τα πυρομαχικά διακρίνονται για την ανώτερη ικανότητά τους να διεισδύουν στις σύγχρονες θωρακίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι εξοπλισμένα με συστήματα προστασίας πολλαπλών επιπέδων.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Rostec, το «Mango» εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της εταιρείας να καλύψει τις ανάγκες των προηγμένων ινδικών δυνάμεων και θεωρείται μια ισχυρή προσθήκη στο οπλοστάσιο της Ινδίας.

Τα σχέδια της Rostec δεν περιορίζονταν μόνο στην κατασκευή πυρομαχικών, αλλά περιελάμβαναν επίσης τον εντοπισμό της εταιρείας  παραγωγής πυρίτιδας στην Ινδία, σύμφωνα με την εκστρατεία της ινδικής κυβέρνησης να ενισχύσει την τοπική αμυντική παραγωγή.

Η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της Ινδίας στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς από καιρό προμήθευε τον ινδικό στρατό με στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά. Αυτό το νέο βήμα έρχεται να ενισχύσει τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να συμβάλει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ