Η Ρωσία ετοιμάζεται να κηρύξει ως παράνομη την πράξη «αρπαγής» από την λαϊκή δημοκρατία της Ρωσίας και παραχώρησης της Κριμαίας στην λαϊκή δημοκρατία Ουκρανία το 1954 από τον τότε γ.γ. του ΚΚΣΕ Ν.Χρουτσόφ.

Συγκεκριμένα υπέβαλαν στη Δούμα ένα νομοσχέδιο το οποίο ακυρώνει την απόφαση της του τότε ΚΚΣΕ να αποσχίσει από την Ρωσία της Κριμαία και να την αποδώσει στην Κριμαία ως ένδειξη «καλής θέλησης» προς τον ουκρανικό λαό στο πλαίσιο της αποσταλινοποίησης της χώρας και ειδικά της Ουκρανίας που είχε υποφέρει από λιμό Στάλιν.

Ο Στάλιν δεν είχε συγχωρέσει την συνεργασία μεγάλου τμήματος του ουκρανικού λαού με τον Ναζί και μεταπολεμικά είχε μειώσει την παροχή τροφίμων στην Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων Ουκρανών. Δεν είναι τυχαίο ότι το ναζιστικό αντάρτικο στην Ουκρανία κράτησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίες του ’50!

Η ενέργεια έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας νομικής βάσης ώστε να ισχυριστεί η Ρωσία ότι η Κριμαία, η οποία επανενώθηκε το 2014 με δημοψήφισμα στην Ρωσία, είχε ενωθεί παράνομα με την Ουκρανία επειδή δεν διεξήχθη δημοψήφισμα και, επιπροσθέτως, οι σοβιετικές αρχές δεν είχαν το δικαίωμα να παραχωρήσουν εδάφη από τη μία δημοκρατία στην άλλη, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καταγγείλει την παραχώρηση της Κριμαίας στην Ουκρανία από τον Σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουτσόφ, καταγγέλλοντας ότι παραβιάστηκαν οι νομικοί κανόνες της εποχής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό την επανένωση με την Ρωσία το 2ο14.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ