Πριν ακόμα επιτευχθεί η εκεχειρία Ινδίας-Πακιστάν η μετοχή της Chengdu Aircraft Company έχει ήδη αρχίσει να εκτοξεύεται καθώς τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του πτήση, το πρώτο μαχητικό της Κίνας, το J-10 Vigorous Dragon συμμετείχε για πρώτη φορά σε πολεμική σύγκρουση — και τα έβγαλε πέρα με άριστα έναντι μάλιστα κορυφαίου δυτικού μαχητικού ανάλογης τεχνολογίας όπως το Rafale καθώς πέτυχαν την κατάρριψη τριών γαλλικών μαχητικών.

Μάλιστα αυτά τα δεδομένα δείχνουν φόβο πλέον για την Ταϊβάν η οποία βλέπει ότι τα κινεζικά οπλικά συστήματα πλέον δεν έχουν μόνο ποσότητα αλλά και ποιότητα.

Μέχρι τις 4 π.μ. της 7ης Μαΐου, Κινέζοι διπλωμάτες στο Ισλαμαμπάντ βρίσκονταν στο υπουργείο Εξωτερικών, εξετάζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε σύγχρονα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, εξοπλισμένα με πυραύλους και ραντάρ που δεν είχαν δοκιμαστεί ποτέ σε μάχη, και σε προηγμένα δυτικά συστήματα που διέθετε η Ινδία.

Καθώς αυξάνονταν οι ενδείξεις ότι ένας Πακιστανός πιλότος, πετώντας τη νεότερη εκδοχή του J-10CE, κατέρριψε ένα γαλλικό Rafale της Ινδίας, η μετοχή της Chengdu εκτοξεύτηκε κατά 40% μέσα σε δύο ημέρες ενώ λίγο μετά αποκλύφθηκε ότι ακόμα δύο μαχητικά του τύπου είχαν χαθεί από τα πακιστανικά J-10.

«Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από μια πραγματική πολεμική σύγκρουση», δήλωσε η Yun Sun, ειδικός σε στρατιωτικά θέματα που αφορούν την Κίνα στο Stimson Center στην Ουάσινγκτον. «Αυτό ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για την Κίνα… το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό».

Περίπου το 81% του στρατιωτικού εξοπλισμού του Πακιστάν προέρχεται από την Κίνα, περιλαμβανομένων περισσότερων από τα μισά από τα 400 μαχητικά και επιθετικά αεροσκάφη του, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ινστιτούτων SIPRI και IISS, γράφουν οι Financial Times.

Αυτό αντικατοπτρίζει μια «φιλία παντός καιρού» που καλλιεργεί η Κίνα από τη δεκαετία του ’60 με το Πακιστάν για να περιορίσει την Ινδία. Ο εξοπλισμός που παρέχει η Κίνα εξελίχθηκε παράλληλα με τη δική της αμυντική βιομηχανία, δήλωσε ο Andrew Small, ειδικός στις σχέσεις Κίνας-Πακιστάν στο German Marshall Foundation.

«Πέρα από τη συνεργασία σε πυρηνικά και βαλλιστικούς πυραύλους, πολλά από αυτά που παρείχε παλαιότερα η Κίνα ήταν χαμηλής τεχνολογίας — άρματα μάχης, πυροβολικό, ελαφρύς οπλισμός», είπε ο Small. Τώρα όμως, το Πακιστάν «γίνεται βιτρίνα για μερικές από τις νέες ικανότητες της Κίνας».

Η Ινδία, εντωμεταξύ, έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων στον κόσμο, καθώς αυξάνονται ο πλούτος της και οι περιφερειακές φιλοδοξίες της.

Την τελευταία δεκαετία, μετακινήθηκε από τη ρωσική εξάρτηση προς ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ, για σχεδόν τις μισές από τις πρόσφατες αγορές της — μαχητικά, μεταφορικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα μαχητικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη.

«Αυτό είναι το σημαντικότερο παγκόσμιου ενδιαφέροντος στοιχείο εδώ — είναι η πρώτη φορά που κινεζικός στρατιωτικός εξοπλισμός δοκιμάζεται έναντι κορυφαίου δυτικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Sushant Singh, λέκτορας Νοτιοασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Yale.

«Όπως κι αν τελειώσει αυτό, ο απολογισμός θα μας δείξει τι μέλλει γενέσθαι στην Ταϊβάν και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι δυτικές αμυντικές εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τις χαμηλού κόστους και υψηλής τεχνολογίας δυνατότητες που επέδειξε η Κίνα».

Η Ταϊβάν προσπαθώντας να προλάβει τις εξελίξεις, επενδύει στο Himars και ζήτησε να επισπευσθεί η παράδοση των δικών της μονάδων.

Μέχρι το επόμενο έτος, θα διαθέτει σχεδόν 30 τέτοια οχήματα που φέρουν και βάλλουν πυραύλους -περισσότερα απ’ ό,τι η Ουκρανία.

Για την Κίνα, η σύγκρουση αυτή δεν ήταν απλώς δοκιμή του ίδιου του αεροσκάφους, αλλά και του ραντάρ AESA (active electronically scanned array) στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου. Το ραντάρ δοκιμάστηκε στην ικανότητά του να εντοπίζει απειλές και να κατευθύνει πυραύλους.

Ο Aurangzeb Ahmed, αναπληρωτής αρχηγός επιχειρήσεων αεροπορίας του Πακιστάν, δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν παραλλαγές του πυραύλου PL-15. Η εμπλοκή που διήρκεσε μία ώρα «θα μελετηθεί στις αίθουσες διδασκαλίας», καυχήθηκε ο Ahmed. «Βάλαμε μυαλό σ’ αυτούς τους τύπους».

Ο Robert Tollast, ερευνητής στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο, είπε ότι η χρήση του πυραύλου PL-15E θα μπορούσε να είναι «ιδιαίτερα σημαντική». Ινδικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ανακτήθηκε άθικτος πύραυλος PL-15, δίνοντας ευκαιρία μελέτης των τεχνολογικών του μυστικών.

«Αν επιβεβαιωθεί, πρόκειται για επίδειξη ενός κινεζικού AESA με πύραυλο πέραν του οπτικού ορίζοντα, σε συνθήκες μάχης», δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ