Η κυβέρνηση της Εσθονίας συζητά σοβαρά την αποστολή στρατευμάτων στη δυτική Ουκρανία για να αναλάβουν υποστηρικτικούς ρόλους, απελευθερώνοντας έτσι τις ουκρανικές δυνάμεις για το μέτωπο, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ταλίν, Μάντις Ρολ.

Ο Μ.Ρολ ανέφερε ότι η εκτελεστική εξουσία εξετάζει την πιθανή κίνηση και παρόλο που η Εσθονία θα προτιμούσε μια κίνηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να δείξει ενότητα και αποφασιστικότητα, δεν αποκλείει τη δράση στο πλαίσιο ενός μικρότερου συνασπισμού.

«Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη», είπε στις 10 Μαΐου. «Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές. Δεν πρέπει να περιορίζουμε τις σκέψεις μας σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε».

Επισήμανε επίσης ότι δεν είναι αδιανόητο τα κράτη του ΝΑΤΟ που αντιτίθενται σε τέτοια κίνηση να αλλάξουν γνώμη με το πέρασμα του χρόνου.

Οι δηλώσεις του Ρολ ακολούθησαν τα σχόλια του επικεφαλής των αμυντικών δυνάμεων της Εσθονίας, στρατηγού Μάρτιν Χέρεμ, που είπε προηγουμένως ότι είχαν γίνει και στο παρελθόν συζητήσεις για την αποστολή στρατευμάτων στη δυτική Ουκρανία για εργασίες όπως ιατρικές υπηρεσίες και αεράμυνα, αλλά η ιδέα έχασε ώθηση μετά τη δημόσια αντίδραση.

Ο Μ.Χέρεμ πιθανότατα αναφερόταν στην αντίδραση που ακολούθησε τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ανάγκη ανοιχτής συζήτησης σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ