Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε στις 3 Ιουνίου ότι «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς» την επανεκκίνηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, όσο συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του 35μελούς Συμβουλίου Διοικητών της IAEA, ο Γκρόσι ανέφερε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει την αποξήλωση του σταθμού και «η ιδέα τους είναι να επανεκκινήσουν κάποια στιγμή».

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο του 2022.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον σταθμό ως βάση για επιθέσεις με drones και πυροβολικό στις ουκρανικές περιοχές απέναντι από τον ποταμό Δνείπερο, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο ασφαλείας.

Ο Γκρόσι τόνισε ότι υπάρχει «ανάγκη για συζήτηση» σχετικά με την επανεκκίνηση του σταθμού, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά σημαντικά βήματα που πρέπει να ληφθούν πριν αυτό γίνει εφικτό.

«Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να γίνει δεν πρέπει να υπάρχουν βομβαρδισμοί ή δραστηριότητες αυτού του είδους» ανέφερε.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Ενεργκάτομ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο σταθμός πρέπει να επιστραφεί στον ουκρανικό έλεγχο για να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή.

Η ίδια η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές επιθέσεις εναντίον του σταθμού με drones και περιφερόμενα πυρομαχικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ