Ουκρανική νυχτερινή αποβατική επιχείρηση στο δέλτα του Δνείπερου, νοτιοδυτικά της πόλης της Χερσώνας καταστράφηκε εν τη γεννέσει της όταν οι Ρώσοι εντόπισαν το ουκρανικό αποβατικό σκάφος “Yuriy Olefirenko” το οποίο βομβάρδιζε με ρουκέτες (κατά το σοβιετικό/ρωσικό δόγμα επιχειρήσεων τα αποβατικά έφεραν ρουκετοβόλα για να υποστηρίζουν τις αποβάσεις όπως έχουν και τα ελληνικά ZUBR) αλλά δέχθηκε πλήγμα από αέρος και ανατινάχθηκε, παρασέρνοντας στον βυθό δεκάδες Ουκρανούς ναύτες και πεζοναύτες

Η ουκρανική επιχείρηση έγινε για να καταστεί δυνατή η δημιουργία προγεφυρώματος στα νότια του Δνείπερου και εν συνεχεία με επίθεση από τα βόρεια να καταστεί δυνατή η ζεύξη του ποταμού από τους Ουκρανούς.

Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε σε αεροναυμαχία, αφού διακρίνεται στο βίντεο το ουκρανικό πλοίο εκτός από τις ρουκέτες να εκπέμπει και αντιαεροπορικά πυρά.

https://twitter.com/200_zoka/status/1663852199498186754?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1663852199498186754%7Ctwgr%5E1f2fd38cd1ba228a4c831d8414a12d41deda5cae%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Famyna-asfaleia%2Fenoples-sygkroyseis%2Faifnidiastiki-oukraniki-apovasi-sto-delta-tou-dneiperou-katelikse-stin-vythisi-tou-apovatikou-yuriy-olefirenko-kai-ton-thanato-150-andron%2F

Το  “Yury Olefirenko” (Project 773), ήταν το τελευταίο ενεργό πολεμικό πλοίο του ουκρανικού Ναυτικού που πλέον δεν υπάρχει, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν μια εξαιρετικά παρακινδυνευμένη επιχείρηση, καθώς το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Οδησσού και πλέονταν παράκτια είχε πλησιάσει τις ρωσικές θέσεις στα νότια της περιφέρειας της Χερσώνας που είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Μετά το κτύπημα που προήλθε από ρωσικό μαχητικό ανατινάχθηκαν τα πυρομαχικά του και το πλοίο βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά με περισσότερους από 150 Ουκρανούς ναύτες και πεζοναύτες.

«Επειτα από πλήγμα των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων με υψηλής ακρίβειας όπλα καταστράφηκε το τελευταίο πολεμικό πλοίο του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Τον Ιούνιο του 2022 ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρασημοφόρησε το πλήρωμα του πλοίου για «τον ηρωισμό» του στην άμυνα της χώρας. Τώρα και το παράσημο είναι βυθισμένο στην Μαύρη Θάλασσα.

Πριν την πτώση του Μπάκχμουτ είχε παρασημοφορήσει τους τελευταίους Ουκρανούς υπερασπιστές, οι οποίοι βρήκαν φρικτό θάνατο, καθώς δεν δόθηκε ποτέ διαταγή απαγκίστρωσης όπως δεν είχε δώσει ποτέ ο Α.Χίτλερ στον φον Πάουλους στο Στάλινγκραντ διαταγή απαγκίστρωσης, κάτι που ίσως άλλαξε την πορεία του πολέμου στο Ανατολικό Μέτωπο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ