Ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε στην «Kyiv Post» πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να έχει διατάξει τα στρατεύματά του να καταλάβουν το σύνολο των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας έως τον Μάρτιο.

Ο Αντρίι Τσέρνιακ, εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως η Ρωσία προετοιμάζεται για μια νέα προσπάθεια πλήρους κατάληψης του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής επανατοποθετούν επιπλέον ομάδες εφόδου, μονάδες, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στα ανατολικά», ανέφερε στην Kyiv Post.

«Σύμφωνα με τις στρατιωτικές πληροφορίες της Ουκρανίας, ο Πούτιν έδωσε εντολή να καταληφθούν τα εδάφη των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ μέχρι τον Μάρτιο».

Αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο, όπως προέβλεπε το αρχικό του σχέδιο για την κατοχή της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο μείωσε ριζικά τον στόχο του για τον πόλεμο ως την κατάληψη των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, τις οποίες κατέχει μερικώς από το 2014.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίθεση στο Ντονμπάς έχει ήδη ξεκινήσει και η Ρωσία μπορεί να αναλάβει πιο εκτεταμένη δράση την άνοιξη.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κάποια ενεργοποίηση την άνοιξη», δήλωσε.

«Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, βλέπουμε ήδη τέτοιες ενέργειες στις κατευθύνσεις του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ. Δηλαδή, η (ρωσική) επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Από την πλευρά του, πάντως, ο λοχαγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βίκτορ Τρεγκούμποβ δήλωσε στην Kyiv Post ότι η εντολή του Πούτιν είναι μη ρεαλιστική.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή να καταληφθεί η περιοχή του Ντονέτσκ μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, αλλά αυτό είναι αδύνατο. Μετά την κατάληψη του Μπαχμούτ, ο ρωσικός Στρατός θα πρέπει να καλύψει σημαντική απόσταση για να τα καταφέρει και θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τις επικοινωνίες και τον ανεφοδιασμό» είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ