Μπορεί η απόφαση της Δύσης (κυρίως της Γερμανίας) για αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία να έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από την κυβέρνηση του Κιέβου κι ενώ οι εχθροπαξίες με τους Ρώσους στα ουκρανικά εδάφη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο υποχρέωσε αρκετούς να ψιθυρίσουν ένα δυσάρεστο ερώτημα: μήπως το ΝΑΤΟ βρίσκεται, πλέον, σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία;

Το CNN απευθύνθηκε σε εμπειρογνώμονες θέτοντας το ερώτημα αυτό και οι θέσεις τους συνέκλιναν στο γεγονός πως κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται κοντά σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί «πόλεμος με τη Ρωσία» σύμφωνα με οποιονδήποτε διεθνώς αποδεκτό νομικό ορισμό.

Ως εκ τούτου, η ιδέα ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία είναι αβάσιμη σε μια προσπάθεια του μεγάλου στηρίγματος του Τ.Μπάιντεν, να μειώσει τις αντιστάσεις των πολιτικών και να δώσουν ακόμα περισσότερα στο Κίεβο.

Το δημοσίευμα έρχεται την ίδια στιγμή που και στην Γερμανία έχει ξεκινήσει το “μασάζ” από τον Ο.Σολτς στους πολίτες ώστε να μην αντιδράσουν στην μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων όπλων προς το Κίεβο προεξοφλώντας την ρωσική αντίδραση!

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του  Όλαφ Σολτς πως επιμένει στην υπόσχεση που έχει δώσει πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του, ώστε τα γεγονότα στην Ουκρανία να μην κλιμακωθούν και εξελιχθούν σε σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλοι είναι οι φόβοι του για κλιμάκωση και πυρηνική αντίδραση από τη Ρωσία.

«Για μένα είναι σημαντικό να μην ενεργούμε μόνοι μας σε εθνικό επίπεδο, αλλά να συντονίζουμε στενά τις ενέργειές μας με τους διεθνείς εταίρους μας, κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια της Ευρώπης να συντονίσουμε στενά τις ενέργειές μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό μέσο παίρνει θέση: «Ο πόλεμος θα απαιτούσε πλήγματα που θα πραγματοποιούνταν από ένστολες δυνάμεις των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ και από το έδαφος της Συμμαχίας εναντίον ρωσικών δυνάμεων, ρωσικού εδάφους ή του ρωσικού πληθυσμού», εξηγεί ο William Alberque, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

«Οποιαδήποτε μάχη από την Ουκρανία – με οποιαδήποτε συμβατικά όπλα, εναντίον οποιωνδήποτε ρωσικών δυνάμεων – δεν είναι πόλεμος των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εναντίον της Μόσχας, όσο κι αν η Ρωσία θέλει να το ισχυριστεί», προσθέτει.

Ο Alberque επισημαίνει, επίσης, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ορίζει ότι τίποτα «δεν θα θίγει το εγγενές δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας, εάν εκδηλωθεί ένοπλη επίθεση κατά μέλους των Ηνωμένων Εθνών, μέχρις ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, υποστήριξε ότι η Δύση προσπαθεί να «καταστρέψει» τη Ρωσία.

Ο Ανατόλι Αντόνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει την Ουκρανία να «πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία».

Ο John Herbst, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην… Ουκρανία και ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου (εκ των βασικών στελεχών στήριξης του Β.Ζελένσκι), εξηγεί ότι η προώθηση της ιδέας ότι πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας βοηθά να εξηγηθεί στο εσωτερικό ακροατήριο του Πούτιν γιατί η εισβολή δεν πέτυχε τόσο γρήγορα όσο ήλπιζε η Ρωσία.

«Δεν μπορώ να σας πω πόσοι εμπειρογνώμονες είπαν ότι πραγματικά δεν μπορούμε να παράσχουμε στην Ουκρανία ορισμένα όπλα επειδή ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά. Αυτό που είδαμε τους τελευταίους έξι μήνες είναι Ρώσοι μελετητές να επικοινωνούν με τους συναδέλφους τους στη Δύση για να πουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε πραγματικά να το κάνει. Δυστυχώς, η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο, ειδικά, επέτρεψαν κατά καιρούς στον εαυτό τους να αποθαρρυνθεί από αυτή την απειλή», λέει.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο λόγος για τον οποίο οι μακροχρόνιοι παρατηρητές του Πούτιν πιστεύουν ότι είναι μικρή η απειλή για κλιμάκωση της Ρωσίας σε σημείο να προκαλέσει το ΝΑΤΟ να απαντήσει με βία είναι, απλά, ότι η Μόσχα γνωρίζει πως δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από την αντιπαράθεση αυτή.

«Ένας από τους λίγους στόχους που μοιράζονται αυτή τη στιγμή η ρωσική και η αμερικανική ηγεσία είναι η αποφυγή μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των δύο δυνάμεων», λέει ο Μάλκολμ Τσάλμερς, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

 «Η Ρωσία γνωρίζει ότι μια συμβατική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ θα τελείωνε πολύ γρήγορα γι’ αυτήν. Ωστόσο, έχει κάποιο νόημα να αναβαθμίσει την ιδέα ότι είναι πρόθυμη να αναλάβει αυτό το ρίσκο, αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από τη Δύση», προσθέτει.

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πηγές του ΝΑΤΟ συμφώνησαν με την ανάλυση ότι το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Πούτιν σε χρήση πυρηνικών είναι απίθανο, αν και η πιθανότητα αυτή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αποφευχθεί. Το ερώτημα είναι… με ποιο κόστος να αποφευχθεί;

Η Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να ζητάει περισσότερα όπλα και μεγαλύτερη υποστήριξη από τους συμμάχους της όσο περισσότερο τραβάει ο πόλεμος.

Κάθε φορά, κάθε μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να «ζυγίζει» αν αξίζει τον κίνδυνο ή αν η κωλυσιεργία αποτελεί «παιχνίδι» στα χέρια του Κρεμλίνου.

Αλλά κάθε φορά που η Ρωσία προειδοποιεί για κλιμάκωση – είτε από την ίδια είτε από το ΝΑΤΟ – οι δυτικές πρωτεύουσες πρέπει να έχουν κατά νου το εξής γεγονός: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος σε αυτή τη σύγκρουση και η Δύση δεν είναι πουθενά κοντά στο να πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία, καταλήγει στην ανάλυσή του το CNN.

Οι δυτικοί σύμμαχοι εξασφαλίζουν εξοπλισμό στο ουκρανικό στρατό, στον οποίο έρχονται τώρα να προστεθούν άρματα μάχης από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, και τη Βρετανία για την προετοιμασία της “εαρινής επίθεσης” αλλά ο στόχος τους είναι η μεταβίβαση μαχητικών αεροσκαφών στον Ζελένσκι και έτσι με δημοσιεύματα όπως τα σημερινά θέλουν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις χωρίς όμως να έχουν στοιχεία για τις ρωσικές αντιδράσεις που θα επέλθουν!

Περίπου 20.000 στρατιώτες, σχεδόν το ένα δέκατο των ένστολων με τις οποίες η χώρα ξεκίνησε τον πόλεμο, έχουν μέχρι στιγμής εκπαιδευτεί σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ