Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ που επιβλέπουν τις επιχειρήσεις και τις αμυντικές σχέσεις στην Κεντρική Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική βλέπουν την ευκαιρία να πείσουν ορισμένες από αυτές τις χώρες να εγκαταλείψουν τα ρωσικά όπλα και τα συστήματά τους και να τα στείλουν στο Κίεβο.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει να γίνεται δύσκολη η αναπλήρωση των ουκρανικών απωλειών, με ρωσικής κατασκευής και γνωστών στην χρήση από τους Ουκρανούς όπλων, την ίδια στιγμή που οι δυτικές χώρες δεν θέλουν να αποδεσμεύσουν ικανές ποσότητες από τα δικά τους αποθέματα.

Αυτό σημαίνει ότι θα ασκηθεί όπως φαίνεται τεράστια πίεση σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος να δώσουν τα ρωσικής κατασκευής όπλα με την… υπόσχεση ότι θα αντικατασταθούν. Αλλά τι εννοεί κάποιος αντικατάσταση.

Γιατί μπορεί για παράδειγμα τα OSΑ να είναι παλιά αλλά δεν μπορεί ο αντικαταστάτης τους να είναι Stinger επί AVENGER, ή τα κυπριακά Τ-80 από τυχόν… ΑΜΧ-30 ή Leopard-1 και με αιχμή τα S-300 της ΠΑ που προφανώς έχουν “βάλει στο μάτι” δυτικοί και Ουκρανοί.

«Συνεργαζόμαστε με τις χώρες που διαθέτουν τον ρωσικό εξοπλισμό είτε για να τον δωρίσουν είτε να τον αλλάξουν για εξοπλισμό των Ηνωμένων Πολιτειών», αποκάλυψε στους δημοσιογράφους η Στρατηγός, Λόρα Ρίτσαρντσον, διοικητής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ.

Η Ρίτσαρντσον είπε ότι οι συζητήσεις με έξι χώρες, ειδικότερα, «βρίσκονται στα σκαριά», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατονόμασε χώρες με πλούσιο σοβιετικό υλικό όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα, προτείνοντας να ακολουθηθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο.

Δηλαδή να δοθούν όλα τα σοβιετικά οπλικά συστήματα με αντάλλαγμα αμερικανικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ