Σφοδρές χιονοπτώσεις αναμένονται σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα, οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν και εκατομμύρια άνθρωποι μέσα και γύρω από το Κίεβο παραμένουν χωρίς ρεύμα και το πνεύμα εθνικής ενότητας που ήθελε να καλλιεργήσει ο Ζελένσκι πηγαίνει “περίπατο” καθώς σφοδρή ήταν η κριτική που έκανε δημοσίως στον Δήμαρχο του Κιέβου Κλίτσκο. 

Οι ρωσικοί πύραυλοι πλέον έχουν φέρει τρόμο πάνω από την Ουκρανία και η Δύση δεν φαίνεται ικανή να μπορεί να προσφέρει την αεράμυνα που απαιτείται με αποτέλεσμα πλέον κάθε στόχος να βρίσκεται στο έρμαιο των πληγμάτων.

Οι γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας μπορούσαν να καλύψουν μόνο τα τρία τέταρτα της ζήτησης , γι’ αυτό υπάρχουν περιορισμοί και διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε ο πάροχος δικτύου Ukrenergo στο Telegram.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε 14 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας και στο Κίεβο, για «περισσότερους από 100.000» σε καθεμία από τις περιφέρειες.

«Εάν η κατανάλωση αυξηθεί το βράδυ, ο αριθμός των διακοπών μπορεί να αυξηθεί», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή βιντεομιλία του.

«Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι τώρα να εξοικονομούμε ενέργεια και να την καταναλώνουμε ορθολογικά».

Ο Σεργκέι Κοβαλένκο, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της YASNO, που παρέχει ενέργεια στο Κίεβο, είπε ότι η κατάσταση στην πόλη έχει βελτιωθεί αλλά εξακολουθεί να παραμένει «αρκετά δύσκολη». Ανέφερε ότι οι κάτοικοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον τέσσερις ώρες ρεύμα την ημέρα.

«Εάν δεν είχατε τουλάχιστον τέσσερις ώρες ρεύματος την περασμένη ημέρα, γράψτε στην DTEK Kyiv Electric Networks, οι συνάδελφοι θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ποιο είναι το πρόβλημα», έγραψε ο Κοβαλένκο στη σελίδα του στο Facebook.

Την ίδια ώρα, σε μία σπάνια δημόσια διαμάχη στην οποία συμμετείχαν Ουκρανοί ηγέτες, ο Ζελένσκι επέκρινε την Παρασκευή τον δήμαρχο του Κιέβου επειδή έκανε, όπως είπε, κακή δουλειά, στη δημιουργία καταφυγίων έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει όσους δεν είχαν ρεύμα και θέρμανση μετά τις ρωσικές επιθέσεις.

Σε βραδινή ομιλία του, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλιτσκό και οι αξιωματούχοι του δεν έκαναν αρκετά για να βοηθήσουν.

“Δυστυχώς, οι τοπικές αρχές δεν έχουν αποδώσει καλά σε όλες τις πόλεις. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλά παράπονα στο Κίεβο. Για να το θέσω ήπια, χρειάζεται περισσότερη δουλειά”, είπε, λέγοντας ότι το επίπεδο των υπηρεσιών που διατίθενται σε πολλά τέτοια καταφύγια του Κιέβου δεν είναι αρκετά καλό.

“Παρακαλώ δώστε προσοχή, οι κάτοικοι του Κιέβου χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη. Πολλοί από αυτούς είναι χωρίς ρεύμα για 20 ή ακόμη και 30 ώρες. Περιμένουμε ποιοτική δουλειά από το γραφείο του δημάρχου”, σημείωσε.

Η Ukrenergo είπε ότι οι διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν και προέτρεψε περιορισμένη χρήση της ενέργειας.

«Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τώρα κάθε Ουκρανός του οποίου το σπίτι έχει αποκατασταθεί η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να βοηθήσει να το αποκαταστήσει σε άλλους γρηγορότερα, απλώς καταναλώνοντας ηλεκτρισμό με φειδώ», ανέφερε σε δήλωση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Το χιόνι αναμένεται να συνεχιστεί στο Κίεβο, μια πόλη που είχε 2,8 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τον πόλεμο, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, ενώ οι θερμοκρασίες προβλέπεται να παραμείνουν κάτω από το μηδέν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ