Οι Ρώσοι πήραν το Severodonetsk όπου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες.

Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ αρνητική για τους Ουκρανούς καθώς η πόλη αυτή στην ουσία κρατούσε για αυτούς ολόκληρο το μέτωπο του Ντόνμπας.

Το Σεβεροντονέτσκ βρίσκεται στο κέντρο του άξονα Ιζίουμ-Ζαπορίζια και αν τελειώσει επιτυχώς η κατάληψή του οι Ρώσοι θα μπορούν να ενοποιήσουν τις δυνάμεις τους και να προκαλέσουν κατάρρευση στις ουκρανικές άμυνες της ανατολικής Ουκρανίας.

Είναι η πόλη-κλειδί για την κυριαρχία στην ανατολική Ουκρανία, η οποία αποτελείται κατά 80% από ρωσόφωνο πληθυσμό.

Αν η Ρωσία επικρατήσει στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας ανοίγει ο δρόμος άμεσα για το Χάρκοβο και εν συνεχεία για την Οδησσό.

Αυτό ίσως συμβεί και ταυτόχρονα αλλά είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από έναν βασικό παράγοντα:

Αν θα κινητοποιηθεί ο ρωσόφωνος πληθυσμός των περιοχών που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις και ενταχθούν ντόπιοι σε αυτές γιατί η Μόσχα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερους αριθμούς για να πετύχει τους αντικειμενικούς σκοπούς της.

Κάτι που έγινε στις περιφέρειες του Λουγκάνσγκ και του Ντονέτσκ όπου μεγάλος αριθμός των κατοίκων συμμετέχει ενεργά στις ένοπλες συγκρούσεις από το 2014 μέχρι σήμερα.

Στην Μόσχα θεωρούν Χάρκοβο και Οδησσό στρατηγικές προτεραιότητες. Προς το παρόν στο Χάρκοβο αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους καθώς έτσι επιτυγχάνουν την αγκίστρωση ουκρανικών δυνάμεων ενώ οι ρωσικές λόγω εγγύτητας με τα ρωσικά σύνορα έχουν εύκολο και αδιάκοπο εφοδιασμό.

Οι Ουκρανοί έχουν «τεντώσει» τις γραμμές τους σε σημεία που είναι ευάλωτα σε μία ξαφνική ρωσική αντεπίθεση.

Στον θύλακα που περικλείεται στο Σεβεροντονέτσκ, βρίσκονται πάνω από 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες.

Πάντως η επικράτηση στο μέτωπο του Ντόνμπας δεν σημαίνει ότι τελείωσε ο πόλεμος.

Ο Τ.Μπάιντεν το έχει δηλώσει: «Θα πολεμήσουμε τους Ρώσους μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» δηλαδή «πηγαίνετε να πολεμήσετε να κερδίσουμε».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ