Ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε ότι η Ρωσία συμφώνησε «προφορικά» με τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας και πώς τώρα αναμένεται η γραπτή επιβεβαίωση, κάτι που όμως διαψεύστηκε από τη Μόσχα. 

«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν προχωρήσει αρκετά για να υπάρξει συνάντηση των ηγετών», είπε ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

«Το σχέδιο συμφωνίας δεν είναι έτοιμο για να υποβληθεί σε μια συνάντηση κορυφής», έγραψε στο Telegram ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. «Επαναλαμβάνω ξανά και ξανά: η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει αμετάβλητη».

Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτεί από το Κίεβο να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, ως ανεξάρτητα κράτη.

Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχει πιθανότητα η Ρωσία να ζητά το Ντονμπάς να έχει καθεστώς παρόμοιο με αυτό της Κριμαίας, αφού όπως είδαμε στην Μαριούπολη σηκώθηκε η ρωσική σημαία.

Τι υποστηρίζει το Κίεβο

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε ότι η Μόσχα αποδέχτηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ο Αραχάμια άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας είχαν προχωρήσει σημαντικά. Σύμφωνα με τον Αραχάμια, εάν τελικά γίνει κάποια απευθείας συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μας τηλεφώνησε (Παρασκευή), όπως και στον Βλαντίμιρ Πούτιν» λέγοντας ότι θα φιλοξενούσε μια τέτοια συνάντηση, αποκάλυψε. «Δεν γνωρίζουμε ούτε το πότε ούτε το που, όμως πιστεύουμε ότι ο τόπος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Άγκυρα ή η Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Από την αρχή του πολέμου ο Ζελένσκι ζητά να συνομιλήσει απευθείας με τον Πούτιν.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε τονίσει ότι οι συνομιλίες με την «εχθρική» Ουκρανία δεν ήταν εύκολες, αλλά το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται. «Η Ουκρανία είναι μια πολύ δύσκολη χώρα, πολύ δύσκολη για εμάς. Στη σημερινή κατάσταση, είναι εχθρική απέναντί μας» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Λευκορωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ