Τα ρωσικά στρατεύματα κατέρριψαν το αεροσκάφος του 53χρονου Ουκρανού «Τop Gun» Oleksandr Oksanchenko με την χρήση του συστήματος S-400.

O σμήναρχος «γκρίζος λύκος» ήταν από τους πιο γνωστούς ιπτάμενους ενώ είχε πολλούς φίλους και υποστηρικτές. 

Σύμφωνα με το theweek.in, το αεροσκάφος που πιλόταρε ο 53χρονος καταρρίφθηκε πάνω από το Κίεβο και ενώ ο ίδιος είχε απογειωθεί έχοντας ως αποστολή να σταματήσει τα ρωσικά μαχητικά που προσπαθούσαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο Antonov κατά την πρώτη φάση της εισβολής στην Ουκρανία.

Pilot Oleksandr Oksanchenko killed in an air battle while distracting #Russia‘s aviation.
The pilot of #Ukraine‘s Air Force 831st tactical aviation brigade received the title of Hero of ?? Order of Gold Star. Posthumously. RIP pic.twitter.com/pJeCHtIoMZ

— Alexander Khrebet/Олександр Хребет (@AlexKhrebet) March 1, 2022

Συγκεκριμένα η European Air Shows ανέφερε ότι το αεροσκάφος του Oksanchenko καταρρίφθηκε πάνω από το Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής από το σύστημα αεράμυνας S-400 που διαχειρίζεται η Ρωσία. Τα προηγούμένα χρόνια ο «γκρίζος λύκος»  ήταν πιλότος του Su-27 της Ουκρανικής Αεροπορίας και συμμετείχε σε δεκάδες επιδείξεις σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα ήταν «μάγος» των αιθέρων καθώς πάντα κατάφερνε να αφήνει άφωνους τους θεατές των αεροπορικών επιδείξεων. Ο Oksanchenko είχε συνταξιοδοτηθεί αλλά όταν ήχησαν οι σειρήνες πολέμου τέθηκε και πάλι στη διάθεση των Ουκρανικών ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή ήταν η τελευταία του αποστολή και πλέον θα μείνει στην Ιστορία ως ένας «γκρίζος λύκος» που θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ζελένσκι του απένειμε μεταθάνατον τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ