Ο στρατηγός Ιλιέζι Τολεντανό, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), δήλωσε την Πέμπτη (03/06) ότι οι IDF περιόρισαν τον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα λόγω πολιτικών πιέσεων «στο μέτωπο», αλλά σημείωσε ότι ο στρατός είναι «εντελώς προετοιμασμένος» να συνεχίσει εάν κριθεί απαραίτητο.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο Channel 13, δήλωσε: «Η επίθεση έληξε ή τουλάχιστον το πρώτο της στάδιο. Το επόμενο στάδιο θα συμβεί αν δούμε ότι η κατάσταση ασφαλείας έχει αλλάξει».

Αυτό το «πρώτο στάδιο» περιελάμβανε περίπου 1.500 αεροπορικές επιθέσεις σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, για τις οποίες το IDF είπε ότι στοχεύει μέλη της Χαμάς και τις εγκαταστάσεις της οργάνωσης.

Η μαχητική πτέρυγα της Χαμάς, η Ταξιαρχία Αλ Κασάμ, εκτόξευσε περισσότερους από 4.300 πυραύλους ενάντια στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύρραξης, η οποία κράτησε για 11 ημέρες.

Πάντως, ενώ τα περισσότερα από τα βλήματα της Χαμάς αναχαιτίστηκαν από το σύστημα άμυνας του Ισραήλ, τον λεγόμενο «Iron Dome» («Σιδερένιο Θόλο»), στη Γάζα οι βόμβες έπεσαν σε πολυκατοικίες, σκοτώνοντας 254 άτομα, 67 εκ των οποίων ήταν παιδιά και 80 ήταν μαχητές, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους υγείας και τη Χαμάς.

Επίσης, στο Ισραήλ, 12 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, σκοτώθηκαν από ρουκέτες της Χαμάς.

Ακόμα, ο Ιλιέζι Τολεντανό είπε ότι οι IDF προσπάθησαν να «αξιοποιήσουν στο έπακρον» τη σύγκρουση ενώ η κοινή γνώμη στο Ισραήλ ήταν στο πλευρό τους.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε: «Δεν έχουμε τέτοιες επιχειρήσεις κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα, διότι κατανοούμε το βάρος που επιβαρύνει τους πολίτες, ειδικά στην πατρίδα και, επομένως, όταν αρχίσαμε αυτή την επιχείρηση, έπρεπε να την αξιοποιήσουμε στο έπακρον, αυτοί οι πόλεμοι είναι περίπλοκοι από την άποψη των πυραύλων».

Ακόμα, ο αξιωματικός συμπλήρωσε: «Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε από την 11η ημέρα, με τη 12η ημέρα, με τη 13η ημέρα. Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση ασφαλείας. Αν πετύχαμε με αυτό το πρώτο στάδιο, αυτό είναι υπέροχο. Εάν δεν το κάναμε, θα πρέπει να συνεχίσουμε».

Πάντως, στο Ισραήλ υπάρχει αλλαγή σελίδας αφού ο Γιαΐρ Λαπίντ πρόκειται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, βάζοντας τέλος στη 12ετή θητεία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μάλιστα, ένα παλαιστινιακό κόμμα δεν ήταν ποτέ μέλος ισραηλινής κυβέρνησης και ο αρχηγός Μανσούρ Αμπάς δήλωσε την Τετάρτη (02/06) ότι συμφώνησε να προσχωρήσει στον συνασπισμό αφού κατέληξε σε «κρίσιμες συμφωνίες για διάφορα θέματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αραβικής κοινωνίας», συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της ευημερίας, της απασχόλησης, της οικονομικής ανάπτυξης, της εγκληματικότητας και της βία, βάσει σχετικής δημοσίευσης της «Haaretz».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ