Εποικοδομητικές και ειλικρινείς χαρακτήρισε ο Χουλουσί Ακάρ τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, σημειώνοντας πως όλα τα ζητήματα που απασχολούν Ελλάδα και Τουρκία «συζητήθηκαν ανοιχτά».

«Η συνομιλία μας με τον Έλληνα συνάδελφό μου ήταν πολύ εποικοδομητική και ειλικρινής και μιλήσαμε ανοιχτά για όλα τα προβλήματα. Ελπίζω ότι θα λάβουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά» είπε ο Ακάρ, μιλώντας στην εφημερίδα Milliyet.

Σχολιάζοντας το θέμα των F-16 και το επίπεδο των συζητήσεων με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε: «Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-16 συνεχίζονται. Από την αρχή, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ήταν πολύ ειλικρινές. Κάναμε την αίτηση και είπαμε ότι θέλουμε ανταλλακτικά για 40 αεροπλάνα και περιμένουμε την υποστήριξή σας. Έκτοτε, η κυβέρνηση στηρίζει το αίτημά μας, όμως υπάρχει και η κοινοβουλευτική διάσταση. Εάν χρειαστεί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να πει “δώστε αυτά που ζητούν”. Θα το κάνει όμως;».

Και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ σημαντικές δηλώσεις από στρατηγούς απόστρατους και ορισμένους πολιτικούς. Λένε ότι αυτό που έκανε ο γερουσιαστής Μενέντεζ ήταν λάθος και ενήργησε ενάντια στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το βασικό μας επιχείρημα είναι το εξής: Ισχυρή Τουρκία, ισχυρό ΝΑΤΟ… Το αποδέχεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Τώρα υπάρχει μια τάση στο ΝΑΤΟ ώστε τα κράτη μέλη να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για οπλισμό και η συμμαχία να γίνεται ισχυρότερη. Άλλες χώρες είναι αρνητικές

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ