Ο Ακιίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις διαφωνίες που, αναγνώρισε, πως έχουν οι δύο χώρες σε σειρά από ζητήματα.

Όπως είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «A Haber» και μετέφερε σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ: «Υπάρχει μια κατάσταση στην Κύπρο όπου δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Με τον ίδιο τρόπο υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο».

 «Έχουμε τις δικές μας απόψεις, έχουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τα υποστηρίζουμε μέχρι τέλους», τόνισε. Επέμεινε ωστόσο ότι όλα αυτά είναι διμερή θέματα και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να αφήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να τις διευθετήσουμε σε διμερή βάση.

Για το Κυπριακό επίσης επέμεινε ότι η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου», όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία είναι σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, απάντησε ότι οι σκέψεις είναι να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ