Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aksam, κατηγορεί την Ελλάδα για το «αδιέξοδο», στην πρόσφατη υπουργική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας προκλητικά πως η Αθήνα επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στην Τουρκία.

Όπως έγινε γνωστό η Tουρκία μπλόκαρε την συμφωνία της συμμαχίας για τα σχέδια απάντησης σε ρωσική επίθεση λόγω της Κύπρου. Διπλωμάτης μάλιστα, που ήταν παρών στην συνεδρίαση, κατηγόρησε την Τουρκία για το «ναυάγιο» με δήλωση του στο Reuters.

Η Aksam κατηγόρησε την Ελλάδα πως εξαιτίας «πείσματός» της, δεν ελήφθη απόφαση, κατηγορώντας την πως θέλησε να επιβάλλει τον όρο «Στενά Δαρδανελίων» ή «Βοσπόρου» αντί του όρου «Τουρκικά Στενά». Γράφει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στην Τουρκία μετά την τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου δεν μπόρεσε να ληφθεί καμία απόφαση» αναφέρει η εφημερίδα, συνεχίζοντας :

«Το θέμα που προκάλεσε πραγματική κρίση στη συνάντηση του ΝΑΤΟ ήταν ο όρος «Τουρκικά Στενά». Η ελληνική αντιπροσωπεία αντιτάχθηκε στην ονομασία των Στενών των Δαρδανελίων και της Κωνσταντινούπολης ως «Τουρκικά Στενά» στα Περιφερειακά Σχέδια Ασφαλείας που συνέταξε η γραμματεία του ΝΑΤΟ. Η ελληνική πλευρά επέμενε να γραφούν ως «Στενά των Δαρδανελίων» ή «Στενά του Βοσπόρου». Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι τα στενά βρίσκονται εντός των συνόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας που έχει πλήρη κυριαρχία σε αυτά».

Η εφημερίδα σημειώνει πως όσα αναφέρθηκαν σε ελληνικά και αμερικανικά ΜΜΕ, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αποκρύπτοντας το γεγονός πως η Ελλάδα ήταν αυτή που εμπόδισε τα σχέδιά του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια, αλλά αντίθετα έκαναν την Τουρκία να φαίνεται αδιάλλακτη και να ασκείται πίεση στην Άγκυρα λόγω Σουηδίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ