Νέο βίντεο έδωσαν στη δημοσιότητα τα τουρκικά ΜΜΕ από την τελική φάση της άσκησης «Θαλασσόλυκος» η οποία ολοκληρώνεται αύριο.

Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα το επιθετικό δόγμα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το οποίο συνίσταται στην κατάληψη νησιού μετά από συνδυασμένη αποβατική ενέργεια.

Η άσκηση γίνεται στην θάλασσα του Μαρμαρά, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, από τις 7 έως τις 16 Ιανουαρίου.

Από τα σενάρια της άσκησης είναι πρόδηλη η επιδίωξη της Τουρκίας να κυριαρχήσει στον αέρα και στη θάλασσα αποκόπτοντας την Κύπρο από την Ελλάδα σε περίπτωση επιχειρήσεων.

Στόχος είναι η αποκοπή των θαλάσσιων διαύλων ανεφοδιασμού και ο αποκλεισμός της Κύπρου, ενώ το σενάριο προβλέπει ύψωση τουρκικής σημαίας σε ελληνικό νησί!

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» και ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, με την άσκηση «Θαλασσόλυκος», η Τουρκία:

Δείχνει στην πράξη ότι διά της ισχύος της μπορεί να επιβάλει τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να αξιώνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό και ότι οι νέες «αγάπες» με την Αθήνα είναι για τα μάτια των ΗΠΑ και ένα άλλοθι για να αυξήσει τις πιθανότητες της παραλαβής νέων F-16.

Καθιστά σαφές ότι:

Α) Θέλει να ελέγξει τις εισόδους και εξόδους του Αιγαίου τόσο στα βόρεια, δηλαδή στα Δαρδανέλλια, όσο και στον νότο, μεταξύ Κρήτης – Καρπάθου και Καρπάθου – Ρόδου.

Β) Η Κύπρος είναι:

  1. i) αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τμήμα του τουρκικού συστήματος ασφάλειας είτε επιλυθεί είτε όχι το Κυπριακό.
  2. ii) Η στρατηγική πλατφόρμα της τουρκικής δράσης στην Ανατολική Μεσόγειο για να ελέγχει τους θαλάσσιους άξονες από το Σουέζ προς: α) Αλεξανδρέττα, β) προς Αιγαίο και από εκεί προς Μαύρη Θάλασσα, γ) προς Γιβραλτάρ, εξ ου και ο σημαντικός χαρακτήρας που προσδίδει στη Λιβύη.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ