Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, ναύαρχος ε.α. και «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας», προκλητικά έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως η ΕΜΑΚ -την ίδια ώρα που έσωζε συμπατριώτες του από τα συντρίμμια- μπορεί να… κατασκόπευε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές.

«Αποδείχθηκε ότι όπως το 1999, κάποιοι γείτονες με τη δικαιολογία της βοήθειας έστειλαν ομάδες που κατασκόπευαν» υποστήριξε ψευδώς ο Γιαϊτζί, λέγοντας πως Έλληνες διασώστες είχαν συλληφθεί τότε να φωτογραφίζουν την στρατιωτική βάση στο Γκιόλτζουκ.

Οι ισχυρισμοί Γιαϊτζί προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα Τούρκων χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα, που τον κατηγόρησαν ευθέως πως συνεχίζει να «δηλητηριάζει» με τις ανυπόστατες θεωρίες του τις σχέσεις των δύο χωρών, προκειμένου να πουλήσει περισσότερα βιβλία αλλά και για λόγους δημοσιότητας. «Είναι απαραίτητο να τα λέει αυτά γιατί αν μειωθεί η έχθρα με την Ελλάδα, δεν θα μπορεί να πουλήσει τα βιβλία του και θα πεινάσει.

Η εχθρότητα είναι απαραίτητη για να μην χάσει αυτή τη δημοτικότητα. Για το λόγο αυτό, όταν φαίνεται να σβήνει η φωτιά της εχθρότητας, αρχίζουν αμέσως να την τροφοδοτούν» σχολίασε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.

Μετά τον θόρυβο, ο Γιαϊτζί επιχείρησε να τα … «μαζέψει» λέγοντας πως το έργο των διασωστών πρέπει να επαινείται, εμμένοντας στον ισχυρισμό του ωστόσο πως το 1999 Έλληνες συνελήφθησαν να κατασκοπεύουν τουρκικές εγκαταστάσεις.

«Εγώ είπα ότι έτσι είχε γίνει με τους Έλληνες και στο σεισμό του 1999. Αυτήν την ελληνική ομάδα διάσωσης, όταν διεξήγαγε επιχειρήσεις στην περιοχή της βάσης του στόλου του Γκιολτζούκ. Τους συνέλαβαν να τραβάνε φωτογραφίες της στρατιωτικής βάσης. Την ώρα που κατασκόπευαν δηλαδή. Και εγώ είπα ότι αυτό πρέπει να προσεχθεί. Δεν είπα ότι δεν πρέπει να επαινούμε τους διασώστες, αλλά να το έχουμε στην άκρη του μυαλού μας. Το κράτος πρέπει να πάρει τα μέτρα του και ήδη τα παίρνει» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ