Στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα απορρίπτουν τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι οι S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη «λόκαραν» τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ αυτά πραγματοποιούσαν άλλη μία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου στις 23 Αυγούστου. 

Τότε δύο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο. Το πρώτο ζευγάρι πέταξε πάνω από τα Διβούνια, βορειοδυτικά της Καρπάθου, στα 27.000 πόδια, στις 10:57 και τρία λεπτά αργότερα το δεύτερο ζευγάρι των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Καμηλονήσι, βορειοδυτικά της Καρπάθου, επίσης στα 27.000 πόδια.

Οι εν λόγω πηγές διαψεύδουν τις πληροφορίες για «κλείδωμα» των τουρκικών μαχητικών από το ελληνικό σύστημα S-300. Και συμπληρώνουν ότι είναι ακόμα μία προσπάθεια της Άγκυρας να κατηγορήσουν την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ ότι η χώρα μας είναι αυτή που επιτίθεται και παραβιάζει τους κανόνες της Συμμαχίας.

Οι S-300 δεν εξέπεμψαν, ούτε πρόκειται να εκπέμψουν για τέτοιες αποστολές, όχι μόνο γιατί τα F-16 εκτελούν με αποτελεσματικό τρόπο την αποστολή τους, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, λένε οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν λάθος εντυπώσεις με φθηνή προπαγάνδα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται στις ΗΠΑ τουρκική αποστολή για το ζήτημα των F-16.

Νωρίτερα σήμερα, η εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη πηγές από το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είχε αναφέρει ότι το περιστατικό συνέβη στις 23 Αυγούστου, όταν τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης.

Μάλιστα, συνέχιζε λέγοντας ότι το ελληνικό σύστημα είχε «κλειδώσει» έναν πύραυλο εδάφους-αέρος στο τουρκικό F-16, το οποίο βρισκόταν σε αποστολή αναγνώρισης σε υψόμετρο 10.000 ποδών δυτικά της Ρόδου.

Οι ίδιες τουρκικές πηγές συνέχισαν αναφέροντας ότι «τέτοιες πράξεις θεωρούνται εχθρικές ενέργειες σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ» και ότι «το λοκάρισμα πολεμικών αεροσκαφών με το ρωσικής κατασκευής σύστημα S-300 είναι ενάντια στις αρχές της Συμμαχίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ