Έτοιμο να τρυπήσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» είναι το «Αμπντουλχαμίντ Χαν», το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας, ώστε να αναζητήσει υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με όσα γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρύσσει αύριο την έναρξη των εργασιών. 

Το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ενισχύσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα». Οι τελικές προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν στο λιμάνι Taşucu της Μερσίνης.

Σύμφωνα με το δίκτυο TRT Haber, το γεωτρύπανο θα αποσταλεί στον σταθμό υπηρεσίας του μετά από την αυριανή τελετή (9/8) στην οποία θα παραστεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κηρύσσοντας τον απόπλου του. Με πλήρωμα 200 ατόμων, το πλοίο μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι 12.200 μέτρων, ενώ διαθέτει και ελικοδρόμιο.

«Το πλοίο που θα αποστείλει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ελληνικών ΜΜΕ. Ο Τύπος της γείτονος ανέφερε 3 σενάρια για το πλοίο, τα οποία παρακολουθούνται στενά εδώ και καιρό στη χώρα» αναφέρει η Hurriyet.

Το CNN Greece ήταν ένα από τα μέσα ενημέρωσης που έδωσαν ευρεία κάλυψη στα σενάρια. Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας του πλοίου, ανέφερε τονίζοντας οτι «Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε επιφυλακή για τις ενέργειές του».

«Τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στην Τουρκία: Ο γίγαντας των 238 μέτρων βρίσκεται στην πρώτη του αποστολή!» θριαμβολογεί η ιστοσελίδα star.com.tr.

Στις ειδήσεις υπογραμμίστηκε ότι το πλοίο αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το Αμπντουλχαμίντ Χαν» το οποίο θα είναι το «ισχυρότερο» του στόλου στη Γαλάζια Πατρίδα με τον τεχνικό εξοπλισμό και τα φυσικά του χαρακτηριστικά, είναι το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας μετά τα Fatih, Kanuni και Yavuz και το πέμπτο μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο»

Με τεχνολογία έβδομης γενιάς, έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα. Το πλοίο, το οποίο διαθέτει ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης θα αποσταλεί από το λιμάνι Taşucu στον πρώτο του σταθμό υπηρεσίας του που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός. Μετά την αναχώρηση από το λιμάνι Okpo της Νότιας Κορέας έφτασε στο λιμάνι Taşucu της Μερσίνης στις 19 Μαΐου όπου παρέμεινε για 2,5 μήνες.

Την ίδια ώρα ενδιαφέρον προκαλεί η αφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία βεβαίως βρίσκεται στα σχοινιά, λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ