Την πρώτη μείζονα αεροναυτική αντιπαράθεση μετά το 2020 και το «αλώνισμα» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί τρίμηνο από το Oruc Reis, θα έχουν από σήμερα μέχρι τις 5 Αυγούστου, δηλαδή μεθαύριο Παρασκευή οι ελληνοτουρκικές δυνάμεις μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου κι ενώ το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, ολοκλήρωσε τις δοκιμές του και ετοιμάζεται για την οριστική έξοδό του.

Η Άγκυρα δέσμευσε για αεροναυτική άσκηση την θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (αλλά και κατά την άποψη της Άγκυρας εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας όπως καθορίστηκε από το τουρκολιβυκό σύμφωνο) την οποία είχαν νωρίτερα δεσμεύσει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου, από σήμερα έως και τις 5 Αυγούστου και μάλιστα για άσκηση με πραγματικά πυρά

Η ελληνική αεροναυτική άσκηση αφορά σενάρια προσβολής στόχων επιφανείας με συνεργασία Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας με μετάδοση στοιχείων μέσω Link-16, δηλαδή σιγή ασυρμάτου.

Τέτοιες δυνατότητες έχουν μόνο τα F-16 Adv. του Αράξου.

Πρόβλημα για την ΠΑ η έλλειψη όπλων μακρού βεληνεκούς για τέτοιες αποστολές, καθώς όλα τα όπλα της είναι εντός του θόλου αντιαεροπορικής άμυνας των SM-1 των τουρκικών φρεγατών κλάσης “G”.

Η Τουρκία μέσω NAVTEX που εκδόθηκε την τελευταία στιγμή από τον σταθμό της Αττάλειας, δέσμευσε θαλάσσια περιοχή στο ίδιο σημείο για δική της αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τις 3 Αυγούστου, αμφισβητώντας για ακόμη μια φορά τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας.

Οι συντεταγμένες της περιοχής που δεσμεύει η Άγκυρα είναι:

34 40.00 N – 028 05.00 E
34 40.00 N – 029 20.00 E
34 10.00 N – 029 20.00 E
34 10.00 N – 028 05.00 E

Να σημειώσουμε ότι το ίδιο πρόβλημα με τα όπλα των F-16 έχουν και τα Mirage 2000-5 τα οποία δεν είναι πιστοποιημένα για μεταφορά των Exocet AM-39 (που έτσι ή αλλιώς έχουν τεθεί εκτός δράσης λόγω λήξης ορίου ζωής και τα οποία υπολογίζεται να έρθουν -αν έρθουν πάλι- σε ενεργό επιχειρησιακή κατάσταση κάποια στιγμή το 2024).

Γενικά κανένα anti-ship όπλο δεν υπάρχει σήμερα στο ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο! Αυτό είναι το αποτέλεσμα των καταστροφικών 12 ετών των ελληνικών Μνημονίων.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις στην περιοχή των NAVTEX θα ασκηθούν με πραγματικά πυρά.

Στην περιοχή πλέει μία τουρκική φρεγάτα κλάσης “G”, δύο πυραυλάκατοι κι ένα υποβρύχιο.

Σε ότι αφορά τη ισραηλινή ναυτική άσκηση νότια της Κρήτης δεν έχουν δοθεί συντεταγμένες και άρα δεν είναι βέβαιο ότι εκτελείται εντός της περιοχής του τουρκολιβυκού συμφώνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ