To τουρκικό γεωτρύπανο Αbdoulhamind Han εξήλθε από το λιμάνι του Tasucu στην νότιο Τουρκία συνοδευόμενο από το ανεφοδιαστικό Ilhan, ένα ρυμουλκό και μια φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού κλάσης “G” και κινείται νοτιοδυτικά. 

Είναι το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο (τα άλλα τρία είναι τα Fatih, το Kanuni και το Yavuz) τα οποία αποτελούν τον μεγαλύτερο κρατικό στόλο γεωτρύπανων της Ευρώπης κι έναν από τους μεγαλύτερος του κόσμου.

Το Αbdoulhamind Han παρακολουθείτε δορυφορικά από ισραηλινό και γαλλικούς δορυφόρους οι οποίοι ενημερώνουν σχετικά το ΓΕΕΘΑ.

Το πλοίο είναι μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων.

Αυτό είναι και το πρόβλημα της ελληνικής πλευράς, καθώς μπορεί άνετα να επιχειρήσει σε όλη την έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακόμα και στα πιο βαθιά σημεία.

Το Αbdoulhamind Han, θα αξιοποιήσει τα αποτελέσματα των ερευνών του Oruc Reis προ δύο ετών, όταν επί τρεις μήνες αλώνιζε ανενόχλητο συνοδεία, Μοίρα του τουρκικού Στόλου, την ελληνική υφαλοκρηπίδα από την Ρόδο και την Κάρπαθο μέχρι τη νοτιοανατολική πλευρά της πολιορκώντας το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Ήδη ο τουρκικός Στόλος στο Ακσάζ έχει εντοπιστεί να ετοιμάζεται για «ενέργειες».

Το ερώτημα είναι πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικά το Ναυτικό και η Αεροπορία.

Με εξαίρεση τα έξι Rafale F.3 των οποίων το πρόγραμμα επιχειρησιακής αξιοποίησης προχωρά και είναι άγνωστο κατά πόσον έχουν όπλα, δεν υπάρχει καμία άλλη διαφοροποίηση στο ελληνικό οπλοστάσιο και το κακό είναι ότι δεν θα υπάρξει ούτε να επόμενα χρόνια αφού πριν το 2027 δεν πρόκειται να υπάρξει επιχειρησιακή ενίσχυση του ΠΝ…

Όλες οι ελπίδες είναι στην σύντομη παραλαβή των AGM-84 Block II…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ