Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο της Άσκησης Γαλάζια Πατρίδα 2022, ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος MAM-L εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος AKSUNGUR δημιουργώντας μία νέα απειλή στο ΑΙγαίο και την Μεσόγειο για τα ελληνικά νησιά και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

«Στο πλαίσιο της Άσκησης Γαλάζια Πατρίδα 2022, πύραυλοι Mini Intelligent Mumunition (MAM-L) εκτοξεύτηκαν για πρώτη φορά από το Εθνικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος AKSUNGUR, το οποίο μόλις μόλις εντάχθηκε σε υπηρεσία στο τουρκικό Ναυτικό».

Το Mini Intelligent Ammunition (MAM-L), αναπτύχθηκε και παράγεται από τη ROKETSAN, για χρήση από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ελαφρά αεροσκάφη επίθεσης και εναέριες αποστολές εδάφους με το χαμηλό του βάρος όπως αναφέρουν οι Τούρκοι.

Το MAM-L έχει υψηλή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα με τις εναλλακτικές κεφαλές του ενάντια σε σταθερούς και κινούμενους στόχους. Με διάμετρο 160 mm, το MAM-L έχει μήκος 1 μέτρο, βάρος 22 κιλά και αυτονομία 15 χιλιόμετρα.

Η ανάπτυξη του του συγκεκριμένου UAV διήρκεσε 18 μήνες. Το πλαίσιο του αεροσκάφους, το φτερό και ο εξοπλισμός προσγείωσης είναι νέα σχέδια, ενώ τα συστήματα ελέγχου προέρχονται από την υπάρχουσα οικογένεια drones TAI Anka.

Όλα αυτά έρχονται την ίδια στιγμή που ο Έλληνας ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος λέει πως «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ γιατί θέλουν οι σύμμαχοι να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεμένη στο ΝΑΤΟ» επισημαίνοντας πως «παραβλέπουν και κάποια» από τα στοιχεία της συμπεριφοράς της.

Δηλαδή η κυβέρνηση θα σιωπά, στις καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο για να μην θιχτούν οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟϊκοί.

Λίγους μήνες πριν όμως το κυβερνητικό αφήγημα το οποίο το υποστήριζαν και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έλεγαν πως η Τουρκία είναι απομονωμένη και ότι καταρρέει η οικονομία της.

Πλέον ούτε απομονωμένη είναι και σε ότι αφορά την οικονομία της η αμυντική της βιομηχανία βρίσκεται σε εντυπωσιακή άνοδο.

Την ίδια στιγμή όλες τις «wannabe» συμμαχίες της Ελλάδας τις έχει ακυρώσει και έχει επαναπροσεγγίσει η ίδια τις χώρες που η Αθήνα ήθελε να πιστεύει ότι τις έχει δέσει στο «άρμα» της.

Τα ΗΑΕ υπέγραψαν στρατηγικές συμφωνίες με την Άγκυρα, ενώ οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα για προμήθεια 40 F-16 Viper και εκσυγχρονισμό άλλων 80 παλαιότερων τουρκικών μαχητικών στο ίδιο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή υπογείως η Τουρκία έχει προσεγγίσει το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Σ.Αραβία και τα δεδομένα δείχνουν πως είναι πολύ πιθανό να πάρει σημαντικά γεωπολιτικά ανταλλάγματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ