Η Τουρκία με NAVTEX διχοτομεί το Αιγαίο στον 25ο μεσημβρινό

Η Τουρκία δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές στην καρδιά του ελληνικού αρχιπελάγους για την πραγματοποίηση ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στις 6, 7, 12 και 13 Μαΐου.

Με βάση παράνομη τουρκική Navtex, το τουρκικό Ναυτικό δεσμεύει τρεις περιοχές του κεντρικού Αιγαίου για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται εντός του ελληνικού FIR, ενώ ένα μεγάλο μέρος τους συμπεριλαμβάνει, πέρα από διεθνή, και ελληνικά χωρικά ύδατα.

 Η συγκεκριμένη άσκηση εντάσσεται στην πάγια προσπάθεια της Άγκυρας να κατοχυρώσει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, Ανατολικά του 25ου παράλληλου.

Με βάση το σχετικό χάρτη, η Τουρκία δεσμεύει μία τεράστια θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σκύρο, Χίο και Λέσβο και μία μικρότερα ανάμεσα σε Λέσβο και Χίο για την πραγματοποίηση των σχετικών ασκήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV