Έκθεση που δημοσιεύτηκε από το τουρκικό Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), το οποίο χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι η διπλωματική και στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει επιδεινωθεί εις βάρος της Τουρκίας και ότι Θα ήταν καλύτερο για την Άγκυρα να εγκαταλείψει την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 από την Ρωσία, προκειμένου να επιτύχει μια ισορροπία στις διμερείς σχέσεις.

Με τίτλο «SETA Security Radar-Turkey’s Geopolitical Landscape in 2022», η έκθεση περιέχει προσδοκίες και προβλέψεις για το 2022 για την τουρκική εξωτερική και αμυντική πολιτική, καλύπτοντας εκτενώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βλέποντας την Ελλάδα ως την πέμπτη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία.

Σύμφωνα με ειδικούς της SETA, η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει τα αντιτουρκικά λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες τα οποία έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα λόγω των πυραύλων S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία. το 2017.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, η αβεβαιότητα γύρω από την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/72 και η αδυναμία εκσυγχρονισμού του γηρασμένου στόλου της F-16 έχουν βοηθήσει την  Ελλάδα, η οποία έχει επενδύσει πολλά στην Αεροπορία της, για να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή

«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού και μέχρι στιγμής έχει προμηθευτεί  18 γαλλικά προηγμένα μαχητικά Rafale με επιπλέον έξι αεροσκάφη. …

Ενώ τα γαλλικά Rafales είναι τεχνολογικά ανώτερα ακόμη και από εκσυγχρονισμένα F-16, η πιθανή παράδοση F-35 στην Ελλάδα θα δημιουργήσει σημαντικό χάσμα δυνατοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά την αεροπορική δύναμη, ευνοώντας την πρώτη. .

Λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές επενδύσεις της Ελλάδας στην Αεροπορία της, μια στρατηγική κίνηση  που αποσκοπεί να υποχρεώσει την Τουρκία να υποχωρήσει, ο εκσυγχρονισμός της Αεροπορίας έχει αναδειχθεί ως σημαντική επιχειρησιακή απειλή για την Τουρκία», αναφέρει η έκθεση.

Ομοίως, ο Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, παραδέχτηκε επίσης τον Δεκέμβριο ότι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είχε αλλάξει μετά την παροχή δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι η δουλειά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων  έχει γίνει πιο δύσκολη.

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για την τουρκική Αεροπορία. Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι σύμφωνα με την «λευκή βίβλο» που υπέβαλε στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση Ερντογάν το 2007 για να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από την ένταξη στο πρόγραμμα F-35, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-16 Block-30 θα καταστούν απαρχαιωμένα έως το 2010 ως προς τις τεχνολογικές τους, τις δυνατότητές τους και το κόστος λειτουργίας τους.

Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ασκεί μια ολοένα και πιο επιθετική εξωτερική πολιτική με τη βοήθεια της αεροπορικής της υπεροχής στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να εξισορροπήσει εκ νέου την αεροπορική της δύναμη, συνιστώντας την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 δεδομένου ότι είναι απίθανο να συμπεριληφθεί ξανά στο πρόγραμμα F-35 τουλάχιστον προς το παρόν.

«Η κάλυψη των ολοένα και πιο πιεστικών αναγκών της τουρκικής Αεροπορίας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και όπως δείχνουν δεκαετίες στρατιωτικής εμπειρίας, η παραλαβή της τελευταίας έκδοσης  του F-16 θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου για την Τουρκία», αναφέρει.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι εύκολο για την Τουρκία να αγοράσει νέα αεροσκάφη F-16. Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Lockheed Martin F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση του στόλου της των F-16. Είναι άγνωστο εάν το αμερικανικό Κογκρέσο θα εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας, δεδομένης της οργής προς τον Ερντογάν για πολλά ζητήματα. Η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει τους πυραύλους S-400 και να μην αγοράσει δεύτερη παρτίδα, κάτι που θα ήταν ένα πρώτο βήμα για να κάμψει την αντίσταση του Κογκρέσου.

Η έκθεση αξιολογεί επίσης ως χαμηλή την πιθανότητα η Τουρκία να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400, προβλέποντας ότι η Ρωσία θα ασκήσει πίεση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της φιλοκυβερνητικής δεξαμενής σκέψης SETA, δεν φαίνεται δυνατό για την Τουρκία να αγοράσει νέα αεροσκάφη F-16 στο εγγύς μέλλον.

Οι ειδικοί της SETA υποστηρίζουν επίσης ότι εάν η Τουρκία στραφεί στο γαλλο-ιταλικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας SAMP/T  και εγκαταλείψει τους S-400, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τις αντιλήψεις που έχουν διαμορφωθεί για τον στρατηγικό της προσανατολισμό, προσθέτοντας ότι η τριμερής συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Τουρκίας στον αμυντικό τομέα χρονολογείται από Το 2017, όταν η Τουρκία υπέγραψε δήλωση προθέσεων με τις δύο χώρες για την κοινή παραγωγή συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.

Ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε λόγω της πολιτικής στάσης της Γαλλίας και της Ιταλίας έναντι της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ