O Hasan Göğüş είναι Τούρκος διπλωμάτης και επί σειρά ετών πρέσβης της Τουρκίας σε πολλές χώρες ανάμεσά τους και στην Ελλάδα (συγκεκριμένα την περίοδο 2009-2011).

Με εκτενές άρθρο του στην τουρκική ιστοσελίδα Yakin Report,  σχολιάζει την ελληνοαμερικανική συμφωνία και εκτός του ότι εκφράζει την τουρκική οπτική η άποψή του έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δείχνει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε ανταλλάγματα ουσίας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «η συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι παρόμοια με αυτή του 1990 (με την οποία και έλαβε χώρα η κρίση των Ιμίων)» ενώ «Η Ελλάδα ζήτησε να περιληφθεί διάταξη εγγύησης ασφάλειας όπως στην ελληνογαλλική συμφωνία.

Εφόσον αποδείχθηκε αδύνατο, η Ελλάδα πρόσφερε στρατιωτική βάση σε ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου που έχουν αποστρατικοποιηθεί βάσει διεθνών συμφωνιών.»

Αυτό που αναφέρει λοιπόν ο Τούρκος διπλωμάτης είναι πως η Ελλάδα δεν πήρε καμία εγγύηση για την ασφάλειά της και απέφυγαν οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το μόνο νησί που σκέφτονται ως βάση για το άμεσο μέλλον είναι η Σαμοθράκη κι αυτό όχι λόγω Τουρκίας αλλά λόγω Ρωσίας.

Προσθέτει μάλιστα μία σημαντική λεπτομέρεια:

«Η Ελλάδα που δεν μπόρεσε να επιτύχει τη συμπερίληψη των προτάσεών της στο MDCA πρέπει να έχει πιέσει την αμερικανική πλευρά να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας με χωριστή επιστολή.

Η επιστολή του Blinken της 12ης Οκτωβρίου εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Δεν υπάρχει καμία διάταξη στην επιστολή που να υποχρεώνει τις ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης.

Πιθανότατα, στην επιστολή περιλαμβάνονται αναφορές στην εδαφική ακεραιότητα, τα δικαιώματα κυριαρχίας, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την ειρηνική επίλυση διαφορών για να ικανοποιηθεί η Ελλάδα.»

Δηλαδή με απλά λόγια οι αναφορές σε εδαφική κυριαρχία δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία αλλά στην επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν.

Μόνο που η επιστολή είναι προσωπική δέσμευση και όχι κρατική.

Προσθέτει μάλιστα ότι στην Ελλάδα πανηγύριζε η κυβέρνηση για την επιστολή την οποία πρόβαλε περισσότερο από την ίδια την συμφωνία.

Αναφέρει μάλιστα τη χαρακτηριστική δήλωση του αμερικανικού State Department ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ουδέτερες σε ότι αφορά τις διαφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

«Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης τάχθηκαν υπέρ της επιστολής και όχι της ίδιας της συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει ότι το έχουν πάει πολύ μακριά υπέρ της Ελλάδας. Ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογράμμισε πριν από δύο ημέρες ότι η θέση των ΗΠΑ να παραμείνουν ουδέτερες όσον αφορά τις διαφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων δεν έχει αλλάξει»

Αυτό σημαίνει πως οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται για καμία εμπλοκή τους υπέρ της Ελλάδας σε μία διένεξη με την Τουρκία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα και για την ελληνική δυνητική ΑΟΖ.

Στο τέλος μάλιστα χαρακτηριστικά ο Τούρκος διπλωμάτης αναφέρει:

 «Ο Tom Ellis, ο αρχισυντάκτης της αγγλικής έκδοσης της εφημερίδας Καθημερινή είχε δίκιο όταν έγραψε: «Κανείς δε θα κάνει τον πόλεμο μας για εμάς». Αυτό είναι ένα ορθολογικό σχόλιο από ελληνικής πλευράς.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ