Η νέα απειλή στο Αιγαίο: Το τουρκικό drone Aksungur

Οι απειλές από τα τουρκικά drone αυξάνονται καθώς το τουρκικό Ναυτικό παρέλαβε, το μέσου ύψους πτήσεως, μεγάλης ακτίνας δράσης (MALE) UAV Aksungur. Το Aksungur της Turkish Aerospace Industries (TAI) αποτελεί “μεγάλο αδελφό” του drone Anka και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θαλάσσια επιτήρηση, παρακολούθηση εχθρικών επικοινωνιών, αλλά και για επιθέσεις.

Το Aksungur πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 2019.

Διαθέτει τρεις ηλεκτροπτικές υπέρυθρες κάμερες, δύο καταδείκτες λέιζερ SATCOM Teber, το τουρκικό κιτ στόχευσης ακριβείας HGK-82 και τουρκικούς κινητήρες ντίζελ PD170. Έχει δοκιμάσει επιτυχώς κατευθυνόμενες με λέιζερ ΜΚ-82.

Είναι υψηλοπτέρυγο και έχει μήκος 12 μ. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 180 χ.α.ω. με ωφέλιμο φορτίο 750 κιλών και με αυτό το φορτίο έχει οροφή 7.500 μ. Μπορεί όμως να πετάξει σε ύψος έως και 11.000 μ. με ωφέλιμο φορτίο 150 κιλών.

Μπορεί να πετά έως και 24 ώρες διαρκώς σε ειδική διαμόρφωση. Το drone ελέγχεται μέσω του software DO-178B που φέρει και του σταθμού ελέγχου DO-254 στο έδαφος. Η ΤΑΙ φιλοδοξεί να εξοπλίσει το Aksungur με όλα τα αεροπορικά όπλα που διαθέτει η τουρκική αεροπορία. Το drone φέρει τρεις πυλώνες οπλισμού σε κάθε πτέρυγα ικανούς να μεταφέρουν οπλικό φορτίο βάρους 150, 300 και 500 κιλών – συνολικά 1.900 κιλά

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV