Η Τουρκία με μία στρατηγική κίνηση επιχειρεί να «ισοφαρίσει» τις πρόσφατες εξοπλιστικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ΠΑ και ΠΝ με την αγορά μαχητικών Rafale και φρεγατών Belharra, όπως και με επικείμενη προμήθεια κορβετών Gowind.

Όπως ήδη έχει ενημερώσει το defencenet.gr ήδη το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας απέστειλε στην αμερικανική κυβέρνηση, επιστολή Letter of Request (LoR) με στόχο την έγκριση-έκδοση Letter of Acceptance (LoA) με αντικείμενο την απόκτηση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/Viper καθώς και τον εκσυγχρονισμό, στο επίπεδο Viper, ακόμα 80 μαχητικών από τον υφιστάμενο τουρκικό στόλο.

Έτσι με μία απλή κίνηση, η Άγκυρα καταφέρνει να αποκαταστήσει την ισορροπία αεροπορικών δυνάμεων ποσοτικά και ποιοτικά, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποδεχτούν το τουρκικό αίτημα.

Στην πραγματικότητα με την κίνηση αυτή ο Ρ.Τ.Ερντογάν εκθέτει τις ΗΠΑ ότι κι αν πράξουν και δίνει βάσιμη δικαιολογία στον εαυτό του για ότι πράξει αυτός στη συνέχεια.

Και εξηγούμε: Αν οι ΗΠΑ απορρίψουν την πρόταση της Άγκυρας με πρόσχημα την αγορά και απόκτηση των ρωσικών S-400, τότε η Τουρκία θα μπορεί να στραφεί προς ρωσική ή κινεζική αγορά για να αποκτήσει προηγμένα μαχητικά και να διαπραγματευτεί μαζί τους και την προμήθεια ενός κινητήρα για το μελλοντικό τουρκικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, το περιβόητο TF-X.

Αν οι ΗΠΑ αποδεχτούν την πρόταση αυτομάτως οι «πάγοι» με την Τουρκία θα «λιώσουν» που σημαίνει ότι θα υπάρξει επανέναρξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που θα μπορεί στο μέλλον να αποδώσει στην Τουρκία ακόμα και το… F-35.

Σημειώνεται ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία (SSTEK Savunma Sanayi Teknolojiler) προσέλαβε μία από τις πιο διάσημες δικηγορικές εταιρείες της Ουάσινγκτον για να προσπαθήσει να παραμείνει στο πρόγραμμα των F-35 έναντι 750.000 δολαρίων, για στρατηγικές συμβουλές και επικοινωνία με τους εμπορικούς εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς των ΗΠΑ στο πρόγραμμα με ισχύ έξι μηνών.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter Key Scholer που ειδικεύεται στο lobbying, επέκτεινε την συγκεκριμένη σύμβασή της με την Τουρκία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Άγκυρα δεν έχει εκδιωχθεί πλήρως.

Άρα μία συμφωνία προμήθειας και εκσυγχρονισμού σε τέτοιο επίπεδο αν γίνει αποδεκτή μπορεί να φέρει και άλλες συνέπειες.

Ας επιστρέψουμε στο τουρκικό αίτημα:

Οι Τούρκοι ζητούν ένα μαχητικό το οποίο δεν είναι νέος τύπος και ταυτόχρονα είναι ότι καλύτερο διαθέτουν οι Αμερικανοί με εξαίρεση το F-35.

Δεν θα δυσκολευτούν επομένως να το καταστήσουν επιχειρησιακό άμεσα και δεν θα έχουν κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία.

Με το αίτημα αυτό η ευθύνη των Αμερικανών γίνεται πολύ μεγάλη. Αν το αποδεχτούν μετά την Γαλλία θα φανεί ότι «πουλάνε» μία ακόμα χώρα, την Ελλάδα, η οποία πάντα ήταν διαθέσιμη για τους Αμερικανούς θυσιάζοντας ακόμα και τα εθνικά της συμφέροντα.

Δηλαδή κινδυνεύουμε να υποστούμε την τύχη των Γάλλων.

Με το αίτημα αυτό η Τουρκία καταφέρνει να ενεργοποιήσει το φιλοτουρκικό λόμπι της Ουάσινγκτον, το οποίο είναι πολύ ισχυρό και θα μπορεί τώρα να ισχυριστεί ότι η Τουρκία «δεν έχει χαθεί οριστικά για την Δύση».

Πολύ φοβόμαστε ότι κάτι «μαγειρεύεται» στις ΗΠΑ που δεν θα αρέσει καθόλου στην Αθήνα

Στο μεταξύ ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει και την Ρωσία και τις ΗΠΑ να εισέλθουν σε διαδικασία πλειοδοσίας, ποιος θα δώσει τα πιο πολλά.

Εδώ τίθεται το ερώτημα: Μετά από αυτήν την εξέλιξη, θα σπεύσει η Ελλάδα να υπογράψει μία «επ΄ αόριστον» αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ