Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των διερευνητικών επαφών της χώρας μας με την Τουρκία, με την ελληνική αποστολή να ταξιδεύσει σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη και στο πίσω μέρος της Τουρκίας να είναι οι διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης με το σημαντικότερο να είναι το Αιγαίο και ιδιαίτερα η αποστρατικοποίηση και τα 12 ν.μ.

Και μπορεί ο Κ.Μητσοτάκης να θεωρεί ότι ελέγχει τη ΝΔ όμως ήδη η πρώτη προειδοποιητική βολή έπεσε από τον Α.Σαμαρά για το θέμα ο οποίος σε μια συνέντευξη-κόλαφο στην «Καθημερινή της Κυριακής» που θα δημοσιευτεί σήμερα εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική τασσόμενος κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, της προσφυγής στη Χάγη αλλά και των μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια τα οποία δηλώνει μάλιστα πως θα καταψηφίσει! 

Ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας πως «με “πειρατές” δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος».

Ο Παύλος Αποστολίδης, ο διπλωμάτης που έχει αναλάβει να ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας, έχοντας απέναντί του τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ. 

Αυτός είναι ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών και οι πρώτες που θα γίνουν από το 2016, όταν και είχαν λάβει χώρα στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα προσέρχεται καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε χθεσινή του συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επεσήμανε πως η «Ελλάδα προσέρχεται καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα» στο τραπέζι των συζητήσεων.

Όπως τόνισε, για άλλη μία φορά, στην ατζέντα δεν περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Αυτό έχει υπογραμμίσει πολλάκις και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει ένα και μόνο ζήτημα: Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» είπε, χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Εμπρηστική ρητορική από την Άγκυρα

Δυστυχώς, η τελευταία τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς και συγκεκριμένα του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείχνουν πως η Άγκυρα διατηρεί την εμπρηστική της διάθεση.

Μετά την υπογραφή της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως δεν έχει αλλάξει η στάση της χώρας του ως προς το Αιγαίο.

«Η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια από την Ελλάδα στο Ιόνιο, δεν θα επηρεάσει το Αιγαίο και εμάς» σημείωσε για να προσθέσει: «Στο θέμα του Αιγαίου και στο ζήτημα των χωρικών υδάτων, η Τουρκία δεν έχει αλλάξει θέση. Κάθε κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία είχε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησε γιατί αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».

Την ίδια στάση τήρησε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε πως «η προσδοκία από τον γείτονά μας είναι να σεβαστεί τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ