Ελληνοτουρκικά: Πιθανή έναρξη διερευνητικών επαφών πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη των διερευνητικών επαφών βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία.

Μετά την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, που αποκάλυψε χθες, στο συνέδριο του Economist, ο Έλληνας Πρωθυπουργός όπου δήλωσε:

«Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, για αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο έχει παίξει η Γερμανία και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της κας Μέρκελ, Γιάν Χέκερ. Είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε την τριμερή συνάντηση τον Ιούλιο στο Βερολίνο στην οποία συμμετείχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή και ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Τότε, μεταξύ άλλων, είχαν συμφωνήσει να κρατήσουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, η οποία όμως διεκόπη μετά την επιθετικότητα που εκδήλωσε η Τουρκία και την ένταση που ακολούθησε.

Στόχος των Γερμανών είναι να επαναληφθούν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι αν οι δύο χώρες δεν φτάσουν σε συμφωνία, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να φέρει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Με τις εξελίξεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα να είναι ραγδαίες, θεωρείται πολύ πιθανό πλέον οι διερευνητικές επαφές να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και μάλιστα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, όπου στο τραπέζι των 27 ηγετών θα υπάρχουν οι κυρώσεις για την Τουρκία.

Το ζήτημα όμως είναι γιατί θα συζητήσουμε; Για την δική μας κυριαρχία; 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV