Κυβέρνηση: Θέλαμε μυστικές διαπραγματεύσεις με Τουρκία αλλά μας «κάρφωσε» ο Τσαβούσογλου!

Απόλυτα αποκαλυπτικός στο τι έγινε με την μυστική συνάντηση στο Βερολίνο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος μίλησε σε πρωινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο Γ.Κουμουτσάκος ανέφερε ουσιαστικά ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να κρατηθεί μυστική η συνάντηση στο Βερολίνο αλλά την «κάρφωσε» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως η κίνηση αυτή εκ μέρους του Τούρκου υπουργού ήταν για να τορπιλίσει την διαδικασία «καναλιών επικοινωνίας» ενώ η Ελλάδα δεν βρίσκεται την παρούσα στιγμή σε μια επίσημη διαπραγμάτευση, αφήνοντας να ευνοηθεί πως μπορεί να είμαστε σε μια ανεπίσημη φάση διαπραγματεύσεων!

Με άλλα λόγια ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η Αθήνα ήθελε «διαύλους», «κανάλια» και άλλα τέτοια συναφή, με την Τουρκία κάτι που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στο τηλέφωνο της 26ης Ιουνίου, αλλά η Τουρκία τους έκλεισε  πρακτικά την πόρτα.

Εξ ου και ο χθεσινός εκνευρισμός του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος παρέπεμψε στον Τσαβούσογλου τους Έλληνες δημοσιογράφους αναφορικά με το τι συζητήθηκε στο Βερολίνο.  

Άλλωστε ούτε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός αρνήθηκε ότι επρόκειτο περί μυστικής διαπραγμάτευσης όταν ρωτήθηκε, λέγοντας ότι τα ίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ!

Διαβάστε τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου:

Κουμουτσάκος: «Η ατμόσφαιρα  των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι βαριά. Και αυτό γίνεται με ευθύνη της Τουρκίας.

Η τελευταία κοινοποίηση, δημοσιοποίηση  μιας συνάντησης, υψηλού, υπηρεσιακού, βεβαίως επιπέδου, που όλοι οι συμμετέχοντες Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία, είχαν συμφωνήσει, όπως συνήθως γίνεται, να κρατηθεί, αν θέλετε  ως μια  πρώτη προσπάθεια επικοινωνίας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έρχεται ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και την κοινοποιεί»

Δημοσιογράφος: Γιατί το κάνει αυτό κατά τη γνώμη σας;

Κουμουτσάκος: «Είναι μια κίνηση που τορπιλίζει την διαδικασία των καναλιών επικοινωνίας και εδώ θα πρέπει να εντάξουμε αυτό στη συνολική, κατά την άποψή μου, στρατηγική της Τουρκίας, να επιβαρύνει συνειδητά και σταθερά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ατμόσφαιρα...»

Δημοσιογράφος: Επομένως τι επιδιώκει η Τουρκία κύριε υπουργέ, επιδιώκει περαιτέρω  όξυνση, επιδιώκει νέα τετελεσμένα; Τι επιδιώκει, γιατί κάθε άλλο παρά εκτόνωση επιδιώκει η Τουρκία.

Κουμουτσάκος: «Κύριε Οικονόμου, επιδιώκεται,  ακολουθεί μια στρατηγική,(…)  η στρατηγική της Τουρκίας δεν μοιάζει με προηγούμενες φάσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και δεν μοιάζει σε τούτο: Δεν είναι μια κάθετα πίεση σε ένα σημείο μιας κρίσης, αλλά μια στρατηγική άσκησης πίεσης στη χώρα μας σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα».

Δημοσιογράφος: Είναι φανερό ότι η Τουρκία έχει ανοίξει τη βεντάλια όλων των προκλήσεων και της επιθετικότητας η Τουρκία επομένως μέσα σε αυτό το περιβάλλον τι πρέπει να περιμένουμε;

Κουμουτσάκος: «Κοιτάξτε. Πρέπει να είμαστε μέσα σε μια συνεχή εγρήγορση, όπως σας ανέφερα και στο μεταναστευτικό και οφείλουμε επίσης και το ξέρω ότι γίνεται αφού ειπώθηκε από τον σύμβουλο ασφαλείας του πρωθυπουργού αλλά και από το ΥΠΕΞ να μην το επαναλαμβάνουμε ως στερεότυπο, έχει ουσία αυτό ότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια.»

Δημοσιογράφος: Δηλαδή ακόμη και για την πρόκληση ενός επεισοδίου εννοείτε

Κουμουτσάκος: «Μια σοβαρή κυβέρνηση στις παρούσες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η γειτονική χώρα, μπορούσε να μην είχε βάλει στους σχεδιασμούς της και αυτό; Δεν θα έκανε καλά τη δουλειά της.»

Δημοσιογράφος: Το είπε και ο υπουργός Εξωτερικών: Υπάρχει στο τραπέζι και η στρατιωτική εμπλοκή.

Κουμουτσάκος: «Ότι λέει ο υπουργός των Εξωτερικών είναι σεβαστό. Αυτή είναι η απάντηση μου. Έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.»

Δημοσιογράφος: Είδαμε κύριε υπουργέ ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση σας εγκαλεί για μυστική διπλωματία. Ότι μέσα σε αυτό το κλίμα δηλαδή και παρά την κορυφαία πρόκληση που είχαμε με την Αγία Σοφία, ότι μέσα σε αυτό το κλίμα πήγατε να καθίσετε σε ένα τραπέζι διαλόγου. Τι ισχύει;

Κουμουτάκος: «Οι δηλώσεις αυτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζονται με μία λέξη: Φαρισαϊσμός.

Δηλαδή τα 5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξαν συναντήσεις υπηρεσιακών ή ανωτάτων στελεχών που δεν κοινοποιήθηκαν;  Θα παρακαλέσω πολύ να προσέχουν τι λένε.

Μην ξεκινήσουμε εμείς να λέμε εάν έγιναν ή δεν έγιναν αυτές οι συναντήσεις. Είναι μια πρακτική στη φάση της προετοιμασίας μιας επικοινωνίας (σ.σ. διαπραγματεύσεων μάλλον θέλει να πει εδώ ο υπουργός) σε μια προσπάθεια εκτόνωσης και εγκατάστασης διαύλων που συμβαίνει.

Δεν έγινε καμία συζήτηση επί ζωτικών ζητημάτων της χώρας. Δεν είμαστε σε διαπραγμάτευση επίσημη (σ.σ. προφανώς είμαστε αλλά ανεπίσημα), δεν είναι διάλογος, είναι μια διερευνητική επικοινωνία

(σ.σ. την οποία θελήσαμε να κρατήσουμε μυστική αλλά μας κάρφωσε ο Τσαβούσογλου εννόησε προφανώς ο Κουμουτσάκος)

Οι διερευνητικές επικοινωνίες δεν γίνονται με το να καλείς τις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών ταυτόχρονα..»

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV