Συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις οι Τούρκοι, ο εκπρόσωπους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην Μεσόγειο. 

Γρήγορα η συζήτηση πήγε στην συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ, με τον Καλίν να σημειώνει τα εξής:

«Επί 2μιση μήνες διεξήγαμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία. Για εμάς αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία ισχύ».

Ο ίδιος μάλιστα συνέχισε υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει τις «πλάτες» της Ευρώπης ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο:

«Μία μέρα πριν υπογραφεί η συμφωνία με την Αίγυπτο, λάβαμε σαφή εντολή από τον ΠτΔ μας.”Σταματήστε τις συνομιλίες, ενημερώστε για αυτό τους Γερμανούς και τους Έλληνες. Εμείς σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για μας δεν έχει ισχύ”. Διότι πάλι επρόκειτο για μία κίνηση η οποία έτεινε στο να αφήσει την Τουρκία εκτός της ανατολικής Μεσογείου και να μας φυλακίσει στον κόλπο της Αττάλειας.

Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου έχουμε δύο θεμελιώδη θέματα, πρώτον είναι οι δικές μας θαλάσσιες περιοχές και δεύτερον τα δίκαια και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εμείς αυτά τα βλέπουμε σαν ένα σύνολο.

Παρόλα αυτά είμαστε υπέρ της επίλυσης μέσω διαλόγου. Η Ελλάδα είναι η πλευρά που με τη συμφωνία αυτή διατάραξε αυτήν την εμπιστοσύνη και νομίζω πως τώρα οι Ευρωπαίοι βλέπουν ακόμη πιο καθαρά το πραγματικό πρόσωπο των δραστηριοτήτων λόμπι που ασκεί η Ελλάδα έχοντας από πίσω της την ΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ